12.6 C
Belgrade
subota, maj 4, 2024

Umesto skijanja, ski centri u Italiji pokreću održivi turizam

Monte San Primo je planinski vrh sa 1.685 metara nadmorske visine. Nalazi se u italijanskim Aplima, na samo sat vremena udaljenosti od Milana, i nudi predivan pogled na kultno jezero Komo.  Međutim, danas je nekadašnji popularni skijaški centar u ozbiljnom problemu i bori se za svoj opstanak

Pogled sa planine otkriva mnogo više od predivne panorame, na prvi pogled se vidi skijaška infrastruktura koja propada. Na planini se vide tri ski lifta koji se godinama ne koriste. Uz njih je i snežni top okružen korovom. Sve ovo propada jer snega nema već par godina.

Mnoga skijališta u Italiji su izgrađena 1960-ih i 70-ih godina. San Primo je postao popularan nešto ranije, u kasnim pedesetim godinama, ali je sa godinama sve više propadao. Ovde jedva da su dobro skijali od 2013. godine.

Aktivisti se danas protive lokalnim vlastima koje još uvek ulažu sredstva kako bi održavali skijalište. Oni tvrde da nema smisla trošiti javni novac na odmarališta u Alpima koja su ostala bez snega. Umesto toga, oni žele ulaganja u održivi planinski turizam.

Sve češće se okupljaju kako bi istakli svoje nezadovoljstvo. Svi se protive kratkovidnim i invazivnim ulaganjima u ski centre širom Italije u vreme kad klimatska kriza dovodi u pitanje održivost zimskih sportova.

Aktivisti najviše protestuju zbog korištenja javnih sredstava za obnovu stare opreme za skijanje na malim visinama. Oni tvrde da će sve to ionako uskoro biti beskorisno, kako globalne temperature budu rasle.

Svi oni veruju da bi se sredstva bolje iskoristila za pravljenje pešačkih staza, poboljšanje javnog prevoza i održavanje okolnih šuma, a sve to uz potporu sporim oblicima turizma. To je njihova vizija za budućnost u kojoj će vreme biti sve toplije sa sve manje snega.

Sva skijališta koja se nalaze na visinama od nešto preko 1.000 metara nadmorske visine teško se održavaju. Čak i ako koriste veštački sneg, dovoljan je jedan sunčan dan da se otopi, pa je jednostavno apsurdno ulagati u takav skijaški turizam.

U Italiji postoji 249 zatvorenih skijališta, a 138 ih je privremeno zatvoreno. Od toga, 84 su otvorena samo povremeno, a 181 preživljava zahvaljujući javnom finansiranju, navodi Legambiente, vodeća italijanska ekološka nevladina organizacija.

Posao, odmor i avantura na najlepšoj planini, saznajte više.

Objekti na velikim nadmorskim visinama živeće i dalje, ali se moraju prilagoditi. Oni na niskim nadmorskim visinama jednostavno žive u iluziji “velikog snega”, navode aktivisti.

Održivi turizam je odgovor

Umesto „iskorištavanja“ planina preko skijaškog turizma, neka mesta su počela ulagati u celogodišnji turizam sa izletima po snegu, brdskim biciklizmom, trekingom ili penjanjem. Takođe, i kulturnim aktivnostima koje uključuju lokalnu hranu, tradiciju ili atrakcije

Umesto u snegu, turisti mogu uživati ​​u porodičnom smeštaju, kolibama i aktivnostima u kojima se poljoprivrednici, preduzetnici i domaćini udružuju kako bi promovisali odgovoran turizam uronjen u prirodu, uz poštovanje lokalne zajednice. Održivost ima tri ključna aspekta, ekološki, ekonomski i društveni, a prilagođavanje se očekuje i od turista.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -