12.1 C
Belgrade
subota, maj 18, 2024

Arheogastronomija, novi/stari trend?

Danas sve češće želimo da ponovno proživimo gastronomska iskustva sličnim onim od pre nekoliko vekova, pa čak i milenijuma. Novo vreme zahteva od nas da sve više pazimo na ono što jedemo. Moramo da pratimo poreklo proizvoda, od čega se sastoji, da sve to fotografišemo i na društvenim mrežama komentarišemo. Izgubili smo vezu sa drevnim vremenima, korenima, utehom koju nam hrana pruža dok se na ručku ili večeri okupljamo i uživamo u zajedništvu

Arheogastronomija je novi trend koji se odnosi na ishranu i kulinarske prakse drevnih ili preistorijskih kultura. To uključuje proučavanje hrane, metoda pripreme hrane i navika u ishrani drevnih civilizacija i kultura putem arheoloških nalaza poput alata, ostataka i artefakata.

Ovo polje podrazumeva razumevanje vrsta hrane koju su ljudi konzumirali, metode pripreme hrane, tehnike kuvanja i kulturni značaj hrane u drevnim društvima. Često pomaže u razumevanju načina života, navika i čak zdravlja drevnih populacija.

Cilj je ponovno otkrivanje, inovacija i širenje drevnih prehrambenih proizvoda koji nam omogućavaju putovanje sa ukusom kroz prostor i vreme. Arheo hrana je jedinstveno gastronomsko iskustvo i istorijsko putovanje.

Proučavanjem arheo hrane istraživači mogu dobiti uvid u evoluciju ljudske ishrane, pripitomljavanje životinja i kultivisanje biljaka, metode konzerviranja hrane i uticaj hrane na razvoj civilizacije. Takođe pruža uvid u kulturne, društvene i ekonomske aspekte svih drevnih društava.

Srpska vina krupnim koracima napred, saznajte više.

Sve je više destinacija koje omogućavaju turistima da iskuse ovaj novi koncept ukusa koji revolucionira čin kuvanja, pretvarajući ga u kulturni gest. Tu se u formi degustacija ili radionica pripremaju namirnice na način kao što je to pripremano u prošlosti, oživljavajući stare kuvare i recepte.

Pripremaju se tradicionalni specijaliteti koji variraju i odnosu na zemlju ili region gde se pripremaju, ali takođe i u vrsti namirnica. Najpopularnije civilizacije su ostavile i najbolju hranu, pa se često širom Evrope pripremaju grčki, rimski ili bliskoistočni specijaliteti. Pored toga, pripremaju se drevni kineski, indijski i ostali popularni gastronomski spektakli.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -