Pored toga što predstavljaju značajne čuvare baštine i kulture, srpski etno kompleksi imaju i izuzetan turistički potencijal koji se sve češće ostvaruje i to na najbolji način. Jedan od takvih malih muzeja na otvorenom je i etno selo Azbuka, smešteno u Tršiću kraj Loznice, rodnom mestu Vuka Stefanovića Karadžića. Prelepi pejzaži podrinjskog kraja predstavljaju pravi raj za oči, a gostoprimljivi ljudi iz Azbuke, znaju kako da se brzo očisitite od stresa i pritiska koje sa sobom nosi život u gradu. Ova savršena kombinacija autentičnog tradicionalnog ambijenta i modernih sadržaja, uz ukusnu lokalnu hranu, pleni i svojim jasnim i održivim konceptom o kome smo razgovarali sa vlasnicom, Kristinom Rovčanin
TU: Kako je sve počelo? Kada i kako je etno selo Azbuka sagrađeno?
KR: Poreklom sam iz Loznice u koju se i moj suprug zaljubio vremenom. Imamo dve ćerke i brojnu porodicu, pa smo samim tim pošli od sebe. Kakvo je to mesto gde bi smo voleli svi da se okupljamo i u kakvom okruženju? Azbuka je bila prirodan odgovor na tu ideju. Po struci sam pejzažni arhitekta i zahvaljujući tome uspela sam da Azbuci dam poseban pečat. Suprug i ja smo sve sami osmislili i dizajnirali, bio mi je velika podrška u realizaciji svake zamisli. Azbuka je porodični biznis u svakom svom segmentu. Kao veliki gurmani, zaljubljenici u prirodu i čuvari tradicije došli smo na ideju da u Tršiću, mestu sa bogatim kulturno istorijskim nasleđem, izgradimo mesto gde će svaki čovek sa istom idejom moći da pobegne od užurbanog gradskog života. Spojem tradicije i modernih postulata 2016. godine smo krenuli sa izgradnjom Azbuke, a završili je 2020. godine kada smo 06. jula zvanično krenuli sa radom.
Sve je počelo proizvodnjom domaćih sušenih proizvoda od mangulice. Kulen sa kojim smo osvojili prva mesta na raznim takmičenjima, naša domaća kobasica i mnogi drugi proizvodi su samo početak realizacije naše zamisli. Izgradnja restorana je bio realan sled događaja. Želeli smo mesto gde možemo plasirati sve naše proizvode i omogućiti svima da uživaju u specijalitetima domaće proizvodnje. Stara cigla i crep koji dominiraju na objektima su otkupljeni nakon renoviranja starih vojvođanskih škola i iskorišćeni na najlepši mogući način.
Afiniteti su naravno rasli. Shvatili smo da je Azbuka idealno mesto gde će gosti pored gastronomskog užitka moći da uživaju u prelepoj prirodi izolovanoj od grada pa smo stoga odlučili da izgradimo i smeštajne jedinice. U sklopu kompleksa se nalazi šest drvenih bungalova, dva bazena i mnoštvo zanimljivih sadržaja kako bi boravak naših gostiju bio upotpunjen.
TU: Koje sadržaje imate i šta se sve može videti i raditi u Azbuci?
KR: Azbuka je koncipirana tako da svaki naš gost u potpunosti može da se opusti i uživa kako u predivnoj prirodi, tradicionalnoj hrani tako i u brojnim aktivnostima koje nudimo. Pored bungalova koje imamo za smeštaj gostiju u sklopu etno sela, nalaze se i bazeni na otvorenom, dečje selo namenjeno najmlađima, vožnja kvadovima, rekreativno pecanje na našem veštačkom jezercetu, razne sportske aktivnosti (stoni tenis, basket, airsoft, streljaštvo…), druženje sa domaćim životinjama i jahanje.
TU: Etno sela na najbolji način oslikavaju tradiciju Srbije. Po čemu se Azbuka razlikuje od drugih?
KR: U samom procesu projektovanja i osmišljavanja koncepta, težili smo da napravimo spoj modernog i tradicionalnog, da očuvamo tradiciju, ali i da gostima omogućimo komfor i udobnost 21. veka. Kroz razne ankete i recenzije koje redovno dobijam zaključujemo da Azbuku čini jedinstvenom perfektna usluga od strane našeg osoblja, uređenje našeg kompleksa, predivna priroda i mesto sa kulturno istorijskim nasleđem. Na samo nekoliko kilometara od Azbuke nalazi se manastir Tronoša, Banja Koviljača, Gučevo i reka Drina, a na nekoliko stotina metara Saborište i kuća Vuka Karadžića.
TU: Koji su specijaliteti restorana i kakav je njegov koncept?
KR: U našem restoranu gosti mogu da uživaju u tradicionalnoj hrani po domaćoj recepturi. Azbuka je porodični biznis i svako od nas je dao svoj pečat. Ujnina pita, mama Verkine paprike, ujakovi čvarci i mnoga druga jela iz naše ponude su nešto što naše goste ne ostavlja ravnodušnim. Azbuka je prepoznatljiva po hlebu i teletini ispod sača koji se spremaju na dnevnom nivou. Sušeni proizvodi od mangulice kao što su kulen i domaća kobasica su brend Azbuke. U sklopu restorana posedujemo dve sale, veću, kapaciteta 150 gostiju i manju kapaciteta do 45 gostiju, koje omogućavaju i organizovanje raznih proslava, seminara, tim bildinga.
TU: Šta se gostima u Azbuci najviše dopada?
KR: Gosti u Azbuci se osećaju kao kod svoje kuće, a neki kažu da im je i lepše. Sam koncept koji uključuje udobnost i komfor, neohodan u vremenu u kom živimo, srdačnost od strane osoblja i prelepa priroda su neke od stvari zbog kojih je Azbuka jedno od najtraženijih etno sela u Srbiji. Priroda, komfor i tradicionalna hrana su nešto zbog čega se naši gosti uvek iznova vraćaju.
TU: Ko su gosti Etno sela Azbuka? Da li vam dolaze i inostrani posetioci?
KR: Gosti Azbuke su najviše porodični ljudi koji žele da se sklone od gradske vreve i užurbanog gradskog života, ljudi koji znaju da uživaju kako u gastronomskoj ponudi tako i u prelepoj prirodi. Sve češće nam dolaze inostrani gosti kako iz regiona, tako i iz cele Evrope. Takođe, veliki broj naših gostiju su učesnici seminara, tim bildinga i drugih organizovanih okupljanja.
TU: Šta su dalji planovi i da li razmišljate o proširenju ponude?
KR: Prepoznali smo potrebu za proširenje smeštajnih kapaciteta kao i izgradnju modernog spa centra. U planu je gradnja još četiri bungalova po 70 m2 koji će pružiti veći komfor i udobnost za naše goste. Izgradnja spa centra planira se na povrsini od 150 m2 i uključiće slane sobe, saunu, đakuzi i centar za masažu. Konstrukcija samog objekta je planirana u staklu, što će pružiti neverovatan ugođaj naročito u zimskom periodu. U toku je izgradnja najvećeg zip lajna u okruženju, koji će imati i veštačku stenu za rekreativno penjanje, i nadamo se biti atrakcija zanimljiva i za decu i odrasle.
Tekst: Petar Vušurović
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.