16.1 C
Belgrade
četvrtak, maj 2, 2024

Bansko, idealna destinacija za digitalne nomade

Bansko je u poslednjim godinama na jedan diskretan i tih način postalo vrhunska destinacija koja okuplja digitalne nomade, koji su upravo tu pronašli sve što im treba. Zbog čega je to tako?

Kada prvi put stignete u Bansko u Bugarskoj, imate utisak da ste stigli vremeplovom u neko jednostavnije vreme. Rode se gnezde na banderama, bake na ulicama bistre aktuelnosti, a seljaci sa zapregama vredno prevoze ogrev i ostalo ulicama. Iznad crvenih krovova kuća, vrhovi jugozapadne bugarske planine Pirin motre na padine obrasle borovima, nadvijaju se nad grad i njegovo skijalište. Jednom rečju, idila.

Upravo to je i prizvalo radnike na daljinu da dođu i žive i rade tu. Bansko Nomad Fest je organizacija koja okuplja digitalne nomade širom sveta. Od skromnog okupljanja nakon četiri godine prerasli su u jedno od najvećih svetskih okupljanja takvih ljudi.  Ovaj celonedeljni festival uključuje desetine live-streaming razgovora, grupnih večera i aktivnosti kao što su zabave uz vatru i rafting, a sve organizuje mala vojska volontera.

I život i rad i odmor

Prema izvoru Nomad List, grad je „najkonzistentnije rastuće središte rada na daljinu“ u svetu u poslednjih pet godina. Od 2018. godine napredovao je za 231%, više od Varšave, Madrida i čuvenog Talina, navodi BBC.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by banskonomadfest (@banskonomadfest)

Bansko je sada dom za više od 300 radnika na daljinu svakog meseca, a broj stanovnika raste tokom skijaške sezone. Iako je tu skijanje najprivlačnije, Bansko ispunjava i druge uslove. Nakon što se sneg otopi, šume, tirkizna jezera i krševiti vrhovi obližnjeg Nacionalnog parka Pirin, koji je na popisu Uneska, nude puno mogućnosti za rekreaciju na otvorenom. Tu se praktikuje planinarenje, vožnja bicikala, jahanje, vožnja kanuima i slično.

Ono što zaista izdvaja Bansko je opuštena, prijateljska i gostoljubiva zajednica. Mnogi od radnika grade odnose i poslove sa lokalnom zajednicom, i svi su dobrodošli. Dosta njih toliko uživa u opuštenom načinu života u Banskom da „pušta korenje”. Nekretnine su jeftine za zapadne standarde, rentiranje stanova takođe, a takav je i životni standard.

Posao, odmor i avantura na najlepšoj planini, saznajte više.

Sve to, u kombinaciji sa srdačnim narodom, je uticalo da se Bansko profiliše kao idealna destinacija za rad i odmor. Svi kažu da tu postoji neka vrsta magije, jer ko jednom poseti taj kraj Bugarske, uvek mu se rado vraća.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -