13.6 C
Belgrade
petak, maj 3, 2024

Mediteranska ishrana ponovo najbolja na svetu

Prema izveštaju US News & World Report, mediteranska ishrana je po šesti put proglašena najboljim načinom ishrane na svetu. U prilog tome ide činjenica da ljudi koji žive i hrane se u tom području žive dugo i srećno 

US News & World Report, globalni autoritet za savetovanje potrošača, objavio je svoju godišnju rang listu najboljih ishrana. Oni su potvrdili da je mediteranska ishrana najbolja na svetu ponovo, i to šesti put zaredom.

Panel od 27 stručnjaka ispitao je 40 vrsta ishrane i rangirao ih u nekoliko kategorija, koliko je jednostavno pridržavati se te ishrane, kolika je verovatnoća da će osoba izgubiti težinu, koliko je to dugoročno, koliko je ushrana efikasna u prevenciji kardiovaskularnih bolesti ili dijabetesa i kakva je nutritivna vrednost namirnica.

Već šestu godinu zaredom mediteranska ishrana je proglašena najboljom, na drugom mestu se nalazi DASH dijeta, koja označava pristup ishrani koji naglašava smanjenje unosa soli i na trećem mestu je fleksitarijanska ishrana koja podstiče vegetarijanstvo.

Sve tri ishrane smanjuju ili izbacuju konzumiranje prerađene hrane i forsiraju povećan unos voća, povrća, mahunarki, sočiva, integralnih žitarica, orašastih plodova i semenki.

Srpska vina krupnim koracima napred, saznajte više.

Studije su pokazale da dugotrajan unos namirnica u okviru mediteranske ishrane ima brojne prednosti: smanjuje rizik od kancera, neurodegenerativnih bolesti, dijabetesa tipa 2, kardiovaskularnih bolesti, održava telesnu masu, i generalno omogućava duži životni vek.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -