13.6 C
Belgrade
petak, maj 3, 2024

Turska je druga najposećenija destinacija Evrope

Uz procvat turizma tokom 2023. godine, broj posetilaca u Evropi je napokon na nivou pre pandemije. Sve destinacije beleže porast dolazaka međunarodnih turista, i dosta toga se promenilo. Turisti sad pažljivo biraju gde će putovati, u modi su manje „poznate“ destinacije, i sve se svodi na iskustvo koje mogu doživeti na odmoru. U prilog tome govori i činjenica da Francuska, inače druga najposećenija zemlja Starog kontinenta, više neće biti na tom mestu

Turska je zabeležila porast broja turista od 73% u odnosu na 2019. godinu, što je neverovatan rezultat. Upravo to je pozicionira na izuzetno visoko mesto, jer Turska može postati druga najposećenija destinacija u Evropi, čime bi sa tog mesta uklonila Francusku.

Iako je ukupan broj poseta u Evropi pao za 3% u odnosu na 2019. godinu, Turska beleži vrtoglavi porast. Taj porast nadmašuje dva najveća evropska tržišta, Francusku i Španiju, koja su ostvarila rast za 33%, odnosno 31 % u odnosu na 2019. godinu.

Ovakav rezultat je donekle i očekivan. Obala Turske ima kristalno čistu vodu i vrhunska odmarališta, zemlja je postala pristupačnija alternativa italijanskoj rivijeri ili francuskoj Azurnoj obali.

Istanbul privlači turiste svojim užurbanim četvrtima i spektakularnom islamskom arhitekturom, dok je Efes na zapadnoj obali drevno čudo kolosalnih spomenika. U srcu Turske, oni mogu videti neverovatan krajolik Kapadokije iz balona i boraviti u hotelu isklesanom u stenama.

Zašto vredi posetiti Portorož i Piran van sezone, saznajte više.

Interesantno je navesti da je Hrvatska deseto najveće tržište u regionu. Očekivani porast za 2024. u odnosu na rekordnu 2019. godinu bi trebalo da bude čak 51%, navodi Euronews.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -