18.6 C
Belgrade
četvrtak, maj 9, 2024

Amersfort – Evropski grad godine

Amersfort je grad i opština u provinciji Utreht u Holandiji. Nalazi se u centralnom delu zemlje i poznat je po bogatoj istoriji, dobro očuvanoj srednjovekovnoj arhitekturi i kulturnim atrakcijama. To je grad budućnosti, i sa pravom nosi tutulu Evropskog grada za 2023. godinu

Amersfort (Amersfoort ) je dobio status grada 1259. godine i ima dugu istoriju koja seže u srednji vek. Centar grada karakterišu dobro očuvane srednjovekovne strukture, kanali, gradske zidine i istorijske zgrade. Takođe, ima živopisan kulturni život s muzejima, pozorištima i galerijama. Grad je domaćin različitim događajima i festivalima tokom godine, pa privlači kako lokalno stanovništvo, tako i turiste.

Akademija za urbanizam u Londonu je 8. novembra objavila rezultate izbora za Evropski grad za 2023. godinu. Evropski grad godine predstavlja međunarodno priznanje koje se dodeljuje na osnovu više kriterija, a ove godine pripalo je Amersfortu u Holandiji.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Visit Netherlands (@visitnetherlands)

Svake godine stručni žiri ocenjuje urbani razvoj, održivost i urbanističko planiranje, ali i kvalitet upravljanja gradom, tipove stanovanja i sobraćajnu povezanost grada. Pored toga, oni ocenjuju i na osnovu ankete sprovedene među građanima, kako se osećaju njegovi stanovnici. U finalni izbor su ušli Amersfort, Estepona iz Španije i Ekseter iz Engleske.

Amersfort je već tri puta proglašen najboljim holandskim gradom za život. U njemu je, tako kažu, izuzetno visok kvalitet života i urbanizam je na izuzetno visokom nivou. Njega krasi inovativan dizajn, održivost i briga o istoriskom karakteru i nasleđu grada.

Amersfort ima nekoliko parkova i zelenih prostora, i pruža stanovnicima i posetiocima mogućnosti za aktivnosti na otvorenom i opuštanje. Grad je dobro povezan železnicom i putem, što ga čini pristupačnim iz drugih delova Holandije. Centralni položaj Amersforta doprinosi njegovom značaju kao transportnog čvorišta.

Zašto vredi posetiti Portorož i Piran van sezone, saznajte više.

Sveukupno, Amersfort je šarmantan grad sa mešavinom istorijskih i modernih elemenata, što ga čini zanimljivom destinacijom za one koji su zainteresovani za holandsku istoriju i kulturu.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -