21.6 C
Belgrade
četvrtak, maj 9, 2024

Planiranje zimske sezone teže nego ikad

Ovogodišnja skijaška sezona je možda počela rano zahvaljujući obilnim snežnim padavinama, ali prognoze pokazuju da se to u budućnosti neće događati često. Podaci nam potvrđuju da će ski sezone sve kraće trajati, i da će snega biti sve manje

Period zimskog skijanja se polako ali sigurno smanjuje, u proseku za 34 dana godišnje u odnosu na prethodne decenije, a poznate ski destinacije se nalaze u problemu. Sve nepredvidljiviji klimatski uslovi i malo snega čine da planiranje zimske sezone bude teže nego ikad. Sada, kada se čini da se destinacije ne mogu osloniti na savršene zimske uslove za poslovanje, one traže alternativne atrakcije kako bi privukle posetioce.

Skijaške destinacije se bore sa nedostatkom snega

Nakon prošlogodišnjih istorijsko izazovnih uslova, skijaški centri se osećaju dosta nesigurno na početku nove sezone. Uprkos tome što ova sezona obećava, niko nije siguran šta će se dešavati u budućnosti. Mnoga skijališta su sada prisiljena da se oslanjaju se na veštačko stvaranje snega kako bi nadoknadili manjak pravog. Devedeset posto skijaških staza u Italiji, 70% u Austriji i 53% u Švajcarskoj koriste topove za sneg, podaci su švajcarskog udruženja operatera žičara.

Za mnoge gradove koji zavise od prihoda od zimskog turizma, održavanje egzistencije u uslovima nedostatka snežnih padavina kritičnije je nego ikad. Kakvi su njihovi planovi?

Skijaške destinacije se pripremaju za avanturistička putovanja

Dok se destinacije za zimski odmor bore tražeći načine za produženje sezone, povratak interesa za avanturističkim putovanjima se čini mogućim rešenjem. Nedavni podaci iz Hiltonovog izveštaja o trendovima za 2024. otkrili su da 52% milenijalaca i putnika generacije Z identifikuje istraživanje i avanturu kao svoje glavne prioritete putovanja, navodi Euronews.

Za mnoga skijaške destinacije je to spas koji im treba. Skijaški gradovi koji traže pomoć u proširenju svoje ponude ne bi trebali tražiti dalje od Grindelvalda u Švajcarskoj. Iako je dugo bio poznat kao isključivo skijaški grad, njegova transformacija u popularnu letnju destinaciju poslednjih godina je bila izvanredna.

Mnoštvo aktivnosti u potrazi za uzbuđenjem smestilo je Grindelvald u središte novog procvata avanturističkih putovanja u Švajcarskoj. Iznad grada, nebo je sad prošarano šarenim jedrima paraglajdera, dok brdski biciklisti jure niz panoramske staze koje prolaze kroz okolne padine.

Na obližnjem vrhu Grindelwald First možete isprobati ziplajn i brdska kolica bez motora koja vas voze niz padine voze impresivnom brzinom. Njih pokreće samo gravitacija. Planinari mogu birati između porodičnih panoramskih staza do izazovnih i ozbiljnih staza za profesionalce. Pored toga, hoteli nude luksuz i isceljenje u vidu spa tretmana i odmora na bazenina. Ugostireljski objekti nude predah i osveženje, služi se lokalna hrana i piće.

Posao, odmor i avantura na najlepšoj planini, saznajte više.

Sve je više destinacija koje su se preorjentisale za ovakav vide turizma. Nephodno je ozbiljno se pripremiti za budućnost pred nama, sa snegom ili bez njega. Takav slučaj je zabeležen i kod nas, sve više hotela i ski centara se priprema za novi vid turizma. Ako skijanja i snega nema, to ne znači da se ne može uživati u lepoti planina i udobnosti hotela.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -