16.8 C
Belgrade
četvrtak, maj 2, 2024

Venecija uvela porez na masovni turizam

Svi turisti koji žele da posete ovaj grad će morati da rezervišu ulaznicu unapred i plate svoj ulazak u grad u zavisnosti od toga koliko dugo planiraju da ostanu. Za sada se zna da će iduće godine jednodnevni izleti u Veneciju koštati pet evra po osobi po danu

Gradska skupština Venecije je saopštila je da će tokom 2024. godine zbog masovnog turizma primeniti potpuno novu taksu od 5 evra. Nova taksa, tj porez na masovni turizam važiće samo za turiste koji dođu na jednodnevni izlet.

Venecija će od sledeće godine postati prvi grad u kom će se plaćati ulaz preko pristupa koji se nalaze na glavnim tačkama istorijskog jezgra. Svaki turista koji želi da uđe u grad će pre toga morati da rezerviše ulaznicu. Ove mere su trebale da budu na snazi već ove godine, ali će zbog globalnih dešavanja i krize u svetu sačekati sledeću godinu.

Ova taksa će se naplaćivati danima kada turista ima najviše. Od aprila do maja, juna meseca, kao i u julu. Ova odluka je donesena u skladu sa dugogodišnjom praksom praćenja broja turista. Taksa cilja samo na turiste koji ulaze u stari grad između 8.30 i 16 časova po lokalnom vremenu.

Zašto vredi posetiti Portorož i Piran van sezone, saznajte više.

Naplata ulaznica i prethodna rezervacija nema za cilj ograničavanje broja turista u istorijskom centru grada. Cilj ove akcije je podsticanje posetilaca da Veneciju posećuju u manje popularno doba godine kad će cena rezervacije biti manja.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -