14.4 C
Belgrade
petak, maj 3, 2024

Leriči, najbolje selo na svetu

Svetska turistička organizacija (UNWTO) svake godine pravi liste najboljih destinacija sveta. Poslednja u nizu preporučuje putnicima ruralne zajednice sa sporijim tempom života. Danas su najaktuelnije destinacije sa divljim prirodnim krajolikom i bogatom tradicijom, što i potvrđuje lista najboljih turističkih sela na svetu. Jedno od najboljih se nalazi u Italiji 

U poslednjih nekoliko godina UNWTO je prepoznao sela širom sveta koja predvode u negovanju ruralnih područja i očuvanju krajolika, kulturne raznolikosti, lokalnih vrednosti i kulinarskih tradicija. Upravo to se i nalazi na listi najboljih sela, među kojim se nalazi i selo Leriči iz Italije.

Lista sadrži 54 sela koja su odabrana na temelju devet različitih kriterijuma, uključujući koliko dobro čuvaju (i prikazuju) svoju prirodu i okolinu, njihovu predanost ekonomskoj i ekološkoj održivosti i očuvanju kulturne baštine.

Italija nije samo Venecija ili Činkve Tere. Za putnike koji traže predivan pogled na more, čiste plaže i šarene kuće, postoji još jedna destinacija u regiji Ligurija koju možete dodati na svoj popis. Smešten na severozapadnoj italijanskoj obali, 100 kilometara južno od Đenove, smestio se Leriči (Lerici).

Ovo mesto zovu i „Zaliv pesnika“, jer je domaćin brojnih kulturnih i umetničkih festivala, umetničkih izložbi i kolonija. Vekovima je bio mesto okupljanja pesnika i umetnika, kao što su Šeli, Virdžinija Vulf ili reditelj Pazolini.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by CinqueTerre – Italy (@ciinqueterre)

Za razliku od mnogih drugih obalnih italijanskih mesta, Leriči je zadržao svoju tradicionalnu ribarsku industriju. Leriči ima najstariji uzgoj dagnji u Italiji koji datira iz 19. veka. Međutim, lokalno stanovništvo shvata da ribarstvo danas mora biti održivo, pa su se svi odrekli intenzivnog ribolova.

Među raznim inicijativama održivosti, grad sprovodi pilot projekat pod nazivom Smart Bay, koji uključuje naučno istraživanje i praćenje zaliva i njegovih ekosistema. Takođe su uvedeni solarni paneli, plastika za jednokratnu upotrebu je zabranjena, kao i sve aktivnosti koje mogu ugroziti okolinu.

Posao, odmor i avantura na najlepšoj planini, saznajte više.

Grad je najpoznatiji po slikovitom okruženju i divnoj arhitekturi. Najbitniji sadržaj je srednjovekovni dvorac, Castello di Lerici, koji pruža panoramski pogled na zaliv La Spezia i okolna područja. Grad ima šarmantnu obalu sa šarenim zgradama, prodavnicama i restoranima, što ga čini prijatnim mestom za istraživanje. Meštani imaju jedan cilj, žele da postanu destinacija koja ne samo da osvaja svojom prirodnom lepotom, već predstavlja i model trijumfa okoline i održivosti.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -