22.5 C
Belgrade
četvrtak, maj 2, 2024

Aperitivo, meze na italijanski način

Aperitivo je pre svega tradicija i običaj kod Italijana. Nije zamena za večeru, kako se često tumači, u pitanju je nezaobilazan deo rituala koji se strogo poštuje. To je italijanski izraz koji se odnosi na piće pre večere i društveni običaj okupljanja radi razgovora i grickalica pre obroka

Aperitivo izraz je izveden iz latinskog aperire, što bi značilo u osnovi „otvoriti“ stomak, tj pripremiti ga za obrok. To je vrlo interesantan gurmanski doživljaj koji možete iskusiti samo u Italiji. Uglavnom se sastoji od Aperola, Kamparija ili nekog sličnog pića i nekog finog zalogaja hrane.

Aperitivo uključuje obavezno raznovrsne grickalice kao što su masline, orašasti plodovi, sir, suhomesnati proizvodi, pa čak i male sendviče. Naglasak je na stvaranju opuštene i društvene atmosfere, omogućavajući ljudima da se opuste i druže pre večere.

Tradicija aperitiva je posebno vezana za sever Italije, naročito za Milano. Od tradicionalnih restorana, preko novih, modernih barova Italija nudi brojna mesta gde možete uživati u ovom jedinstvenom društvenom ritualu.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Food & Travel|Giada (@mymilanofood)

Tajna savršenog aperitiva je prava ravnoteža između sastojaka koji se konzumiraju. Aperitivi poput kamparija ili vermuta imaju tendenciju da budu gorki kako bi probudili nepce, što treba ispratiti pravim i odabranim zalogajem hrane. Zato se odgovarajuća hrana i služi, kako bi dopunila utisak nakon gutljaja pića, a ne napunila stomak, jer u večeri tek treba da se uživa.

Srpska vina krupnim koracima napred, saznajte više.

Ovaj običaj se vrlo religiozno praktikuje i kod nas. Fensi izraz aperitivo kod nas znači meze, i svi vrlo rado uživamo u tradiciji ispijanja čašice pića i grickanja hrane. Naša hrana se ne razlikuje mnogo od njihove, možda je za nijansu „jača“ jer ovo je ipak Balkan.

Aperitivo nije samo vezan za piće i hranu. To je i kulturna praksa koja odražava važnost uzimanja vremena za uživanje u dobrom društvu i uživanje u trenutku. Svi dobro znamo da Italijani najbolje rade upravo to, uživaju u svakom trenutku, a ni mi nismo daleko od njih.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -