12.2 C
Belgrade
petak, maj 3, 2024

Neograničen javni prevoz u Nemačkoj i Mađarskoj za 49 evra

Nemačka i Mađarska su pustile u prodaju nove karte za javni prevoz koje omogućavaju korišćenje svih autobuskih i železničkih usluga bez potrebe za kupovinom posebnih karata. Jedna karta važi za sve prevoze, što je izuzetno praktično i povoljno

Nemačka je početkom godine uvela jedinstvenu kartu od 49 evra mesečno za sve prevoze u celoj zemlji. Ova karta je validna za prevoz autobusima, tramvajima i vozovima. Tokom leta je probno uvedena karta od 9 evra mesečno, a nova “Deutschlandticket” košta 49 evra mesečno ili oko 1.60 evra po danu.

Ministar sobraćaja Volker Wissing je to nazvao najvećom reformom javnog prevoza u nemačkoj istoriji, navodi Euronews. Samo nekoliko dana nakon lansiranja u maju, prodato je više od 3 miliona karata. Potražnja je bila toliko velika da se internet stranica državne železničke kompanije Deutsche Bahn srušila dok su ljudi masovno pokušavali da se pretplate.

Istog dana Mađarska je takođe uvela dve vrste novih karata koje omogućavaju neograničeno putovanje širom zemlje. Karte su istog trenutka postale izuzetno popularne, kako kod domaćeg stanovništva, tako i kod turista.

Kako funkcionišu te karte?

“Deutschlandticket” nudi neograničeno putovanje javnim prevozom u zemlji po određenoj ceni svakog meseca. Kad je lansirana, bila je validna samo za prevoz na kratke i srednje udaljenosti uključujući vozove. Međutim, ne vozove na duge udaljenosti. Sada se razmatra proširenje usluga i za takve linije.

Možete se prijaviti za mesečnu pretplatu online putem njihove internet stranice, aplikacije ili lično u servisnom centru. Karta je uglavnom digitalna, a papirnate važe samo do kraja 2023. godine. Umesto toga, putnici svoju propusnicu mogu pokazati i koristiti preko telefona ili posebne kartice.

Posao, odmor i avantura na najlepšoj planini, saznajte više.

U Mađarskoj su sada dostupne dve nove vrste putnih karti. Nacionalna putna karta omogućava korišćenje svih autobuskih železničkih linija kojima upravljaju železničke kompanije MÁV-START, MÁV-HÉV i GYSEV, kao i usluge autobuske kompanije Volánbusz. Nacionalna putna karta košta oko 49 evra za mesec dana, a studenti dobijaju umanjenje cene od čak 90%.

Mađarska je takođe uvela i regionalne putne kartice koje vam omogućavaju korišćenje autobuskih i železničkih usluga u nekom od 19 regiona u zemlji. Regionalna putna karta nešto je niža, oko 25 evra, a takođe daje popust od 90% studentima. Ako vaše putovanje prelazi granicu u drugu državu, morate kupiti dve propusnice, čime će nacionalna putna karta biti jeftinija opcija. Obe karte su dostupne i turistima i stranim državljanima.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -