16.8 C
Belgrade
četvrtak, maj 2, 2024

Najukusnije slane zimske bombonice

Čvarci su dugo bili na margini društva, bar kad je u pitanju urbana sredina. Nekad su važili za nezdravu i masnu hranu, otpad koji ostaje nakon pravljenja masti. Međutim, sa pojavom novih vrsta ishrane, posebno one koja se bazira na mesu i masti, oni su dobili priliku da se pokažu u pravom svetlu bez predrasuda

Čvarci su jedno od omiljenih jela pravih hedonista. U pitanju  je proizvod koji nastaje topljenjem slanine svinja, gde se komadi prže dok ne postanu hrskavi i dok ne dobiju braon boju. Nakon ceđenja i presovanja, postaju hrskava slana poslastica jedinstvenog ukusa. Osim slanine, od dodataka ide jedino so. Čvarci svoje ime duguju glagolu čvariti, što znači topiti.

Mogu se jesti kao glavno jelo, a mogu se jesti i kao prilog drugim jelima. Spadaju u visokokaloričnu hranu pa su često nalaze na trpezama ljudi koji se bave težim fizičkim poslovima. Osim toga, deo su svakodnevice ali i raznih svečanosti i slavlja.

čvarci
Photo: iStock

Sam ukus i kvalitet zavisi od pripreme. Svako ima svoj recept, svako bira kako će seći slaninu, gde i na koji način će topiti mast, na kojoj temperaturi i slično. Postoje dve vrste čvaraka, obični i duvan čvarci. Način i vreme pripreme odlučuje o kojoj se vrsti radi, pošto je u osnovi ista procedura, topljenje slanine. Neke vrste se više i duže prže, dok se druge drugačije režu ili više cede.

Srpska vina krupnim koracima napred, saznajte više.

Čvarci spadaju u izuzetno jaku hranu i obezbeđuju potrebnu energiju za svakodnevne aktivnosti, što potvrđuje i njihovo korišćenje u novim vrstama ishrane. Široku popularnost čvaraka potvrđuje i cena, jer su danas skuplji od najkvalitetnijeg mesa u marketima.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -