22.5 C
Belgrade
četvrtak, maj 2, 2024

Tianducheng – selo moje lepše od Pariza

Ovo kinesko naselje u okrugu Linping u provinciji Zhejiang na istoku Kine je izgrađeno kako bi stanovnicima ove zemlje približilo lepote Pariza. Izgleda da su Kinezi počeli da prave kopije čak i gradova…

Tianducheng je stambeni kompleks smešten u predgrađu Hangžua u provinciji Zhejiang u Kini. Postao je poznat zbog svoje izražene sličnosti sa Parizom. Grad je dizajniran da replicira arhitekturu i znamenitosti Pariza, uključujući i repliku Ajfelovog tornja u manjem obimu.

Ovaj kompleks je prvobitno zamišljen kao luksuzno stambeno područje koje nudi jedinstveno evropsko iskustvo života, i izgradnja je počela 2007. godine. Međutim, Tianducheng se suočavao s izazovima privlačenja stanovnika, pa područje nije bilo toliko naseljeno kao što se prvobitno očekivalo.

Njihov Ajfelov toranj, za razliku od pravog koji je visok čak 330 metara, je napravljen tako da bude trećina originala. Visok je samo 108 metara. Na oko trideset kvadratnih kilometara je takođe podignuto dosta sadržaja i zgrada iz Pariza, kao što su Trijumfalna kapija, Jelisejska polja ili Luksemburški park.

Trenutno u gradu živi oko 2.000 ljudi, od kojih mnogi rade na obližnjem zabavnom parku sa francuskom tematikom. Do januara 2015. godine, samo polovina planiranih stambenih zgrada je dovršena i nedostaje im potrebna infrastruktura, kao i drugi društveni sadržaji.

Posao, odmor i avantura na najlepšoj planini, saznajte više.

Nije baš jasno je zašto je odabrano baš ovo mesto za stvaranje replike Pariza, budući da to područje nema toliku potražnju za luksuznim stambenim objektima. Sumnja se da je ovo neka vrsta “turističko-investitorske” kombinacije. Investitor gradi atrakciju kako bi privukao potencijalne kupce u to područje. Međutim, ni dan-danas niko ne kupuje nekretnine na tom mestu.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -