22.5 C
Belgrade
četvrtak, maj 2, 2024

Karakalpakistan, manje poznata država na “stan”

Od svih azijskih država koje se završavaju na “stan”, ova je najmanje poznata. Termin Kara iz imena, što znači crno, vezuje se za crnu tvrđavu ili zemlju, prema jednom tumačenju. Prema drugom, ime je nastalo spajanjem termina kara i kalpak, što je označavalo ljude koji su nosili crne kape, odnosno vrstu šubara od crne ovčije vune

Karakalpakistan ili Karakalpakija je autonomna republika unutar Uzbekistana, smeštena na severozapadu zemlje. Glavni grad je Nukus. Ova regija je poznata po svojoj jedinstvenoj kulturi, istoriji i Karakalpak ljudima, koji su posebna etnička grupa.

Karakalpakistan ima posebnu geografiju koja uključuje Aralsko more, koje je postalo značajan ekološki problem zbog smanjenja površine tokom godina. Regija se suočava sa brojnim ekološkim izazovima, i to danas oblikuje svakodnevicu naroda, navodi BBC.

Karakalpakistan zauzima površinu dvostruko veću od Srbije, ali tamo živi manje od dva miliona stanovnika. Surovi klimatski uslovi, pustinje na osam desetina teritorije i neplodna zemlje uticali su na to da život bude dosta težak.

Na jugozapadu zemlje nalaze se zaista impresivni delovi pustinje Karakum sa crnim peskom, što je atraktivno za fotografisanje, i ni za šta drugo. Na sveroistoku postoji po površini nešto manja ali po reljefu još impresivnija pustinja Kizilkum sa crvenim peskom, podjednako vredna posete. Sve ostalo je pod jalovom stepom, neplodnom i pustom.

Podjednako drevan i nepoznat

Glavni grad Nukus osnovan je na mestu drevnog naselja zvanog Shurcha, koje se prvi put spominje u spisima iz 12. veka kao vojno utvrđenje. Zanimanje za regiju pojačano je u 20. veku, kada je 1970-ih postojalo čak 1.200 aktivnih arheoloških iskopavanja. Danas su mnoga od njih ostala zatvorena za javnost. Međutim, mnogo drevnih ostataka još uvek čeka da bude istraženo.

Nukus je poznat još i po muzeju Savitsky Karakalpakstan Art, koji čuva impresivnu zbirku ruske avangardne umetnosti, uključujući radove koji su bili zabranjeni tokom sovjetskog razdoblja. Postavka muzeja pruža značajan uvid u kulturnu istoriju regije.

Ekonomija Karakalpakistana temelji se pre svega na poljoprivredi, a kultivisanje pamuka je dosta značajna industrija. Regija takođe poseduje prirodne resurse poput prirodnog gasa i nafte, što doprinosi njenim ekonomskim aktivnostima.

Iako je Karakalpakstan daleko od utabanih turističkih staza, avanturističkim putnicima nudi više nego dovoljno sadržaja za posetu. Zemlja nudi pustinje koje se preklapaju, koje poseduju surovu, ali mističnu lepotu. Takođe, stanovnici su izuzetno gostoprimljivi i goste dočekuju kao članove porodice.

Posao, odmor i avantura na najlepšoj planini, saznajte više.

Širom Karakalpakstana nalazi se pregršt iznenađujuće raznovrsnih i pre svega jedinstvenih mesta. Tajanstveni napušteni brodovi i avangardne slike, tvrđave Puta svile i slane vode sve manjeg Aralskog jezera sadrže tragove prošlosti i sadašnjosti kulture Karakalpaka. Treba posetiti ovu zemlju i upoznati jedan narod, koji kažu da je zbog političke situacije dosta sličan nama i zemljama Balkana.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -