15.7 C
Belgrade
četvrtak, maj 2, 2024

Ostrvo Jabuka, noćna mora navigatora

U vodama Jadranskog mora, na oko 60 kilometara udaljenosti od hrvatskog ostrva Vis, nalazi se neobično malo ostrvo Jabuka. To je najudaljenije ostrvo u Hrvatskoj, i sigurno najusamljenije, jer ga sem ljudi izbegavaju čak i ptice. Zašto je to tako?

Jabuka je malo vulkansko ostrvo u obliku planine, i na njemu ne postoje ni obala ni uvala, već samo 97 metara visoka kupa crnog vulkanskog kamenja. Na njemu ima malo života, malo vegetacije i oduvek je bilo napušteno. Tu u zajednoci jedino žive jedna vrsta malog crnog guštera i neka vrsta različka, i odolevaju svim pritiscima.

Interesanto je po tome što je stenje puno magnetita, i ima magnetna svojstva, pred kojim brodska navigacija ostaje potpuno nemoćna. Magnetit je prirodni oksid gvožđa u stenama koji izaziva loše kretanje magnetskih igala kompasa brodova u prolazu.

Jabuka se nalazi u dubokim vodama, i izložena je jakim vetrovima i strujama, pa nije lako dostupna. Obala nije zgodna za pristajanje, a nema ni uvala koje bi brodove mogle da zaštitite od vremenskih prilika. Strme litice onemogućavauju izgradnju zaklona, a okolne vode duboke su 200 metara i nisu pogodne za sidrenje. Osim toga, stene ne pružaju ništa za šta bi mogli da se vežu čamci.

Ostrvo je od 1958. godine zaštićeno kao spomenik prirode, a posle Drugog svetskog rata koristila ga je vojska za vežbe gađanja iz aviona. Okolno more bogato je ribom i škampima, zbog čega ovo područje najčešće posećuju ribari.

Posao, odmor i avantura na najlepšoj planini, saznajte više.

Međutim, iako neki kažu da brodovi aktivno izbegavaju ostrvo zbog njegove magnetske anomalije, istina je malo drugačija. Ostrvo se u stvari nalazi daleko od svih morskih puteva, a brodovi se retko mogu videti u blizini osim onih koji su se uputili ka ostrvu. Danas je dosta popularno kod turista, koji sa jedrilicama ili gliserima dolaze da se bolje upoznaju sa ovim čudnim i interesantnim ostrvom.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -