13.3 C
Belgrade
nedelja, april 28, 2024

Krivi toranj u Bolonji

Da se tornjevi ne naginju samo u Pizi potvrđuje nažalost i čuveni toranju u Bolonji. Nakon vekovnog naginjanja na jugoistok, odlučio je da promeni svoj nagib, i počeo je da se naginje ka jugu. Hoće li gradske vlasti uspeti da speče propadanje jedne od najpoznatijih atrakcija u gradu?

Srednjovekovni toranj Garisenda je jedna od najpoznatijih atrakcija Bolonje. Iako je manje poznat od čuvenog Krivog tornja u Pizi, deli istu sudbinu sa njim. On se godinama polako naginje, i danas je zatvoren za posete zbog opasnosti od urušavanja. Da li će u budućnosti biti poznat kao Krivi toranj u Bolonji?

Grad je započeo radove kako bi zaustavio propadanje tornja, za sada se gradi barijera koje služi da zadrži ruševine na mestu u slučaju pada. Barijera je visoka čak pet metara, i treba da sačuva stanovništvo od krhotina.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by @bnzenglish

Toranj Garisenda iz 12. veka visok je od 47 metara, i naginje se pod uglom od četiri stepena. To nije opasno, ali su stručnjaci otkrili da on polako napreduje i pravi sve veći ugao. Gradske vlasti Bologne su saopštile da je situacija vrlo dramatična.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

Toranj je prvi put zatvoren u oktobru mesecu pošto su senzori otkrili promene u nagibu. Tada je inspekcijski nadzor utvrdio da je došlo do propadanja materijala od koga je napravljena osnova, što je i prouzrokovalo nevolje. Gradske vlasti pokušavaju da nađu način kako da spreče propadanje, i preduzimaju sve neophodne mere kako bi ga sačuvali.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -