16.8 C
Belgrade
četvrtak, maj 2, 2024

Da li se to pozdravljalju selfiji i putovanja?

Budući da se turisti širom sveta neprikladno ponašaju u potrazi za savršenom fotografijom, neke destinacije i turoperatori rade na tome da posetioce edukuju, na kraju čak i sankcionišu takvo ponašanje. Potraga za selfijem neće više biti ista

Selfi je već godinama sastavni deo putovanja, i veći deo putnika nastoji da napravi što savršeniju fotografiju. Fotografije više nisu uspomene, navode stručnjaci, već čin blagog egzibicionizma, što u osnovi narušava prijatno iskustvo putovanja.

Pored toga, svedoci smo brojnih nesreća koje nastaju prilikom pravljenja selfija. Samo jedan od takvih primera jeste gondola u Veneciji koja se prošlog meseca prevrnula kad je grupa putnika iz Kine odbila da sedne i prestane da fotografiše.

U osnovi sve što je trebalo da bude zadivljujuć prizor uništeno je nepristojnošću previše ljudi koji su pokušavali da naprave fotografiju spektakularnog okruženja. Selfie kultura nije nova, i predstavlja donekle devijantno ponašanje, rušenje se društvenih normi, pa čak i nepoštovanje kulture.

Sve više destinacija se zalaže za uvođenje određenih pravila i mera. To podrazumeva ili visoke novčane naknade, ograničavanje kapaciteta i pristupa atrakcijama pa čak i potpunu zabranu fotografisanja.

Kako se destinacije bore protiv toga?

Pre dve godine, Novi Zeland je usvojio inovativan pristup u borbi protiv selfi kulture kada je pozvao putnike da prestanu sa takvom praksom. Oni su čak i negativno okarakterisali brojne influensere koji su podsticali putnike na to.

Portofino, mali primorski grad na italijanskoj rivijeri, najpoznatiji je nažalost u poslednje vreme po velikom broju turista, i po masovnom turizmu. Njih toliko ima, da je grad potpuno paralisan, a stanovništvo je dovedeno do ivice egzistencije. Gradske vlasti kažnjavaju turiste koji prave selfije i tako blokiraju grad, ulice i trgove.

Halštat je postao globalno poznat nakon što je njegova je zapanjujuća pozadina u austrijskim planinama inspirisala Diznijev film Frozen. To je dovelo milione turista u mali grad od 1.000 stanovnika, što je u potpunosti paralisalo funkcionisanje naselja. Upravo zbog toga ovaj austrijski grad podigao ogradu, kako bi obezbedio bar malo privatnosti stanovnicima, kako bi sprečio pravljenje selfija.

Nove akcije koje pokreću destinacije i lokalne vlasti podrazumevaju, ako je moguće, uklanjanje turista iz centralnih delova gradova. Njima se skreće pažnja da posete neke druge sadržaje, podjednako lepe i važnje, umesto već onih poznatih.

Hrvatska ima najspektakularniju obalu, saznajte više.

Amsterdam zbog toga seli Četvrt crvenih fenjera na periferiju grada, a Firenca je pokrenula projekat Uffizi Diffusi. Uslobodnom prevodu „raštrkani Ufici“, je reimaginacija italijanskog koncepta „raštrkanih hotela“. U okviru projekta su osmišljene pojedinačne „sobe“ za prijem turista smeštene u različitim kućama sela. U ovom projektu će sva umetnička dela biti izlagana u gradovima širom Toskane, pretvarajući najpoznatiju italijansku regiju u jedan veliki „raštrkani“ muzej.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -