25.4 C
Belgrade
nedelja, april 28, 2024

Filip Kasum, direktor razvoja za Balkan u kompaniji RateHawk

Iako za sebe kaže da je dugo bio introvertna i nestrpljiva osoba, Filip Kasum je nakon fakulteta praktično na svom prvom, i za sada jedinom poslu, od početne pozicije prodavca stigao do toga da vodi tim od trideset ljudi. Bez obzira da li su u pitanju spartanske radne navike, ogromna energija ili mudar i pozitivan pristup životu, neuobičajen za toliku mladost, Filip svakoga dana sve više napreduje… Zato upamtite njegovo ime i prezime jer ćemo o ovom mladom lavu sigurno čuti još dosta dobrog

Filip Kasum, direktor razvoja za Balkan u kompaniji RateHawk

TU: Svi mladi lavovi imaju idole. Koju ličnost bi okarakterisali kao vaš poslovni uzor?
FK: Rekao bih da imam više poslovnih idola, ali najpre, izdvojio bih svoju majku. Ona je više od 35 godina u industriji turizma i dan danas svoj posao radi sa puno elana, uz konstantnu želju za usavršavanjem i uvođenjem novina. Uz nju sam zavoleo i naučio puno o samoj industriji, te tokom studiranja odlučio da želim da budem deo iste, ali, na neki novi, moderniji način. Spoj tehnologije i turizma me je upravo i naveo da apliciram za svoj prvi posao u RateHawk-u. Pored toga, izdvojio bih i svog direktora koji nesebično deli svoje znanje, pruža podršku i prati moj razvoj karijere kroz kompaniju.

TU: Kako izgleda vaš radni dan?
FK: Iako je industrija turizma veoma dinamična i zahteva redovno prilagođavanje, moji radni dani su isplanirani. S obzirom da je RateHawk tehnološka kompanija i da smo “data driven”, radni dan započinjem sa pregledom izveštaja o napretku poslovanja. Komercijalni tim na Balkanu trenutno broji 30 zaposlenih u 12 država, te se moj radni dan sastoji od stalne komunikacije sa team liderima, razlčitim odeljenjima unutar kompanije, motivisanja zaposlenih i pripremanja strategija razvoja poslovanja svakog klastera. Bitno nam je da su naši korisnici zadovoljni i često putujem u sve države Balkana kako bih bolje upoznao partnere i razumeo njihove potrebe.

TU: A šta je za vas pravi odmor?
FK: Pravi odmor za mene podrazumeva odlazak na novu, sunčanu i sadržajnu destinaciju sa porodicom ili prijateljima. Po prirodi sam nestrpljiv i ne drži me mesto, te ne volim potpuni mir i kada odmor predugo traje.

TU: Šta je po vama ono što vas izdvaja od drugih?
FK: Rekao bih da mlađe generacije beže od veće odgovnosti, da se previše oslanjaju na svoje nadređene i da ne žele da ulažu previše vremena u posao. U našoj kompaniji postoji pricnip “BE YOUR OWN CEO“ pomoću kojeg svi zaposleni svoj posao tretiraju kao svoj mali biznis . Primenom ovog principa već na samom početku karijere imao sam inicijativu i video potencijal tamo gde bi većina možda pomislila da ne postoji, što je rezultiralo pozitivnim rezultatima i dobijanjem sve veće autonomije prilikom donošenja odluka.

TU: Koja je vaša formula uspeha?
FK: Mislim da ne postoji savršena formula koju možemo uvek da primenimo.
Rekao bih da je to kombinacija istrajnosti, davanja značaja detaljima i brzog adaptiranja na promene. Pored toga, bitno je postaviti jasne ciljeve i strukturisano prisupiti postizanju istih.

TU: Šta biste poručili kao savet mladim lavovima koji tek dolaze?
FK: Moja poruka mladim lavovima bila bi da budu istrajni u svojim ciljevima i da će se svaki njihov trud kad-tad isplatiti. Takođe, da uvek igraju fer, budući da su u sektoru turizma svi međusobno povezani. Nikada ne zaboravite odakle ste počeli i ostanite čvrsto sa obe noge na zemlji, koliko god veliki uspeh ostvarili.

Tekst: Petar Vušurović

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -