12.6 C
Belgrade
petak, maj 3, 2024

Kopar, Opatija i Mostar među najlepšim gradovima Evrope

Čuveni magazin posvećen putovanjima je napravio listu najlepših malih evropskih gradova. U pitanju su destinacije koje evropski putnici ne posećuju često, najviše zbog toga što svoju pažnju poklanjaju već poznatim mestima koje je masovni turizam već ozbiljno ugrozio, što je velika nepravda. Na listi se nalaze Kopar, Opatija i Mostar, mali gradovi iz našeg okruženja čija lepota oduzima dah

Conde Nast Traveler je napravio listu gradova koji nisu na turističkim mapama evropskih putnika, i potrudio se da svojim čitaocima predstavi te destinacije. Od gradova iz našeg regiona, na listi su Kopar, Opatija i Mostar, tri grada sa tri različite energije, sa neverovatnim lepotama, mesta koja svakog putnika dočekuju kao najrođenijeg.

Kopar

Kopar je šarmantni biser smešten u Istri, grad koji spaja venecijansku istoriju, zadivljujuće obale i ukusnu kuhinju. Stari grad ima ulice u obliku lavirinta u kojim možete videti bogatu istoriju ovog nekada razvijenog lučkog grada, kao i crkve i šarmantne trgove.

Grad je i danas važna luka u regionu, jer je blizu Trsta i označava ulaznu tačku u srednju i istočnu Evropu. Kopar je savršena baza za istraživanje obale i njegovih vinograda, maslinjaka i srednjovekovnih sela na brežuljcima.

Opatija

Iako se danas često zanemaruje u korist gradova poput Dubrovnika ili Splita, upravo je Opatija kolevka turizma na severu Hrvatske, poznata i kao „Beč na moru“ zbog svoje Belle Epoque arhitekture. Opatijska rivijera, pojas smešten između šumovitih obronaka planina i stenovite obale Kvarnerskog zaliva, nekada je bilo najposećenije letovalište stare elite.

Kvarnerski zaliv je utočište zdravlja i velnesa zbog jedinstvene mikroklime koja nudi idealne uslove za terapeutska i regenerativna putovanja, pa Opatija turiste privlači i atraktivnim tretmanima u savremenim spa centrima. Kao što je opatijsko područje spoj mora i planina, takav je i vizualni doživljaj različitih stilova. Susret raskošne srednjoevropske elegancije, mediteranskog šarma i srednjovekovne arhitekture čine Opatiju idealnom romantičnom destinacijom.

Mostar

Novinari su u svojoj reportaži naveli da je Mostar grad opuštene energije s mešavinom austrougarske i osmanske arhitekture. U gradu se nalaze brojni restorani koji nude izuzetno ukusnu tradicionalnu kuhinju. Tu je i predivno staro gradsko jezgro i čuveni most, po kom je i grad dobio ime. Opuštena energija grada posebno je interesantna u večernjim satima, kada se uz čašicu rakije slušaju umirujući zvuci reke.

 

Lista sadrži 24 destinacije u kojim se kriju prirodne lepote i atrakcije koje su podjednako interesantne kao i kod ostalih daleko poznatijih gradova, kao što su na primer Rim ili Pariz. Među gradovima koje magazin izdvaja nalaze se i Solun, Viljnus, Tirana…

Ukoliko vas zanima koji su to ostali manje posećeni gradovi Evrope posetite zvaničnu internet stranicu.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -