15 C
Belgrade
petak, maj 17, 2024

Najpoznatija atrakcija Zakintosa u opasnosti?

Plaža Navagio na ostrvu Zakintos je napoznatija po belom pesku i po olupini broda na obali male uvale. Međutim, verovatno najfotografisaniji motiv u čitavoj Grčkoj je u velikoj opasnosti od nestajanja. Da li će nas brod Panagiotis nakon nekoliko decenija zauvek napustiti?

Navagio, koja se često naziva „Plaža brodoloma“, najpoznatija je po olupini MV Panagiotis, broda koji se nasukao 1980. godine. Ova 43 godine stara olupina je jedna od najposećenijih i najfotografisanijih atrakcija ostrva, možda čak i cele Grčke.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Zakynthos (@zakynthos.official)

Međutim, godine izlaganja moru i suncu su ostavile dubok trag na olupini, čije se stanje u poslednih nekoliko godina dramatično pogoršalo. U 2018. i 2022. godini desile su se nepogode u vidi klizišta i tada je plaža bila privremeno zatvorena. Kupanje i sidrenje čamaca zabranjeni su nakon što se deo litice srušio. To je ozbiljno uticalo na stanje olupine broda.

Hrvatska ima najspektakularniju obalu, saznajte više.

Pored toga, loše vreme i jake oluje doveli su do toga da je brod počeo da se raspada. Zbog toga, lokalne vlasti i turistički radnici pozvali su vlasti Grčke da odmah intervenišu kako bi zaštitili brod. Ako inicijativa bude prihvaćena, opština Zakintos bi preuzela upravljanje brodom i sanacijom štete, jer je olupina od vitalnog značaja za turizam ostrva.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -