14.7 C
Belgrade
četvrtak, maj 2, 2024

Mottainai: japanska kreativnost za kuvanje bez otpada

Čuveni japanski principi štedljivosti slave održivost u svetu kulinarstva, briljantno prihvatajući otpatke, ostatke i korišćenje cele životinje u pripremi hrane

Yururi je restoran u Japanu, poznat po izuzetno tihoj i mirnoj atmosferi, više liči na zen dvoranu nego na mesto gde se jede. Svaki specijalitet predstavlja paradu i simfoniju ukusa i tekstura, ali ga to ne čini drugačijim od ostalih. U njemu poznati šef strogo praktikuje mottainai, drevnu veštinu poštovanja namirnica i prirode koja ih obezbeđuje.

Mottainai u prevodu znači gubitak, ali ima daleko dublji značaj i smisao. Njega najbolje definiše termin ne troši ili ne bacaj. Taj ideal minimiziranja otpada predstavlja kulturološke posebnosti u japanskom životu koji je prenesen i na kuhinju. To znači da se sve što može štedi, reciklira i čuva, navodi BBC.

Nužda zakon menja

Moderni Japan se može se pohvaliti jednim od najviših BDP-a u svetu, ali siromaštvo i povremena glad bili su surova stvarnost ruralnih sela ne tako davno. Budući da je nužnost majka kreativnosti, ribari i farmeri su pronašli genijalne načine za pretvaranje ostataka poput kože, tvrdih komada mesa i slično u hranljiva i ukusna jela.

Oskudica je bila muza koja je nadahnula legendarna japanska jela kao što su ochazuke (zeleni čaj preliven preko ostataka pirinča), kasuzuke (riblje iznutrice ukiseljene u sakeu) ili kasu jiro (krepka supa od već upotrebljenog sakea). Mottainai je svoje mesto našao i u vrhunskom fajn dajningu.

To potvrđuje i restoran Satoyama Jujo sa Mišlenovom zvezdicom koji vodi šef Keiko Kuwakino. Nakon putovanja po svetu i otkrivanja novih namirnica i načina za pripremu, ona se vratila u Japan kako bi napravila sezonske kaiseki menije. Svaki meni slavi održivost i štedljivost, i svaki deo namirnice ili životinje se upotrebljava.

Kuwakino ima smisla za pretvaranje najskromnijih ostataka u gurmansku raskoš. Ona koristi lišće ili stabljike kao jestivu dekoraciju, riblje kosti pretvara u umami sos ili žilavo korenje u hrskave grickalice iz turšije. Svaki deo ribe, povrća, voća ili bilo koje druge namirnice se maksimalno koristi.

Srpska vina krupnim koracima napred, saznajte više.

Ovakav vid pripremanja hrane sve više uzima maha, za sada najviše u Japanu, ali polako preuzima i ostatak sveta. Sve više kuvara poziva na poštovanje namirnica i poštovanje prirode koja ih obezbeđuje. Cilj je da se maksimalno smanji bacanje hrane, da se maksimalno smanji otpad koji nastaje u kuhinjama širom sveta. Neophodno je svi učestvujemo i budemo odgovorni prema okolini, i svako treba da da svoj doprinos, Japanci nam već dosta dugo na primerima pokazuju i kako.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

 

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -