13.4 C
Belgrade
utorak, februar 27, 2024

Na Kvarneru ostvareno 43 odsto više noćenja nego u januaru 2019.

U januaru je na području Kvarnera ostvareno 31.000 turističkih dolazaka i 123.000 turističkih noćenja. Taj rezultat je ne samo bolji od prošle godine, već je bolji i od rekordne 2019. godine, poslednje dobre godine za turizam

Na Kvarneru je ostvareno 43% više noćenja nego u januaru 2019. godine. Od ukupnog broja turista, domaći gosti bili su najbrojniji, nakon kojih slede turisti iz Austrije, Mađarske, Slovenije, Nemačke i Italije. Ovi rezultati nedvosmisleno pokazuju koliko je ovaj region sadržajan i atraktivan turistima iz cele Evrope.

Januar je odličan pokazatelj kakvi su trendovi, posebno kad je u pitanju turistička predsezona. Zahvaljujući dobroj saradnji sa svim učesnicima i partnerima, u poslednjih nekoliko godina napravljena je ponuda koja Kvarner stavlja na mapu celogodišnjih turističkih destinacija, navode iz TZ Kvarner.

Domaći gosti bili su najbrojniji gosti u Primorsko-goranskoj županiji, nakon kojih slede gosti iz Austrije, Mađarske, Slovenije, Nemačke i Italije. Posebno je interesanto da je gostima iz Mađarske upravo Kvarner bio jedna od najtraženijih inostranih destinacija. Turisti iz Mađarske ostvarili su odlične turističke rezultate, čak 215% više noćenja u odnosu na januar 2023. godine.

Najviše noćenja je ostvareno u hotelima, preko 60.000 noćenja što je 61% više nego 2019. i 24% više nego 2023. godine. U ostalim smeštajnim kapacitetima, apartmanima i slično, ostvareno je 36.000 noćenja turista.

Kvarner oduvek je bila regija vrhunske gastronomije i izvrsnih vina, omiljena destinacija ljubitelja gastro doživljaja i upravo je gastronomija jedan od zaštitnih znakova regije Kvarner. Kvarner se danas može pohvaliti sa tri restorana koji su nosioci Mišlenovih zvezdica, a njih pet nosi oznaku JRE. U junu ove godine izdano je i prvo posebno izdanje Gault&Millau vodič za Kvarner u kojem je uključeno osamdesetak objekata sa područja Kvarnera.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -