13.4 C
Belgrade
utorak, februar 27, 2024

Grčka smanjuje broj privatnih ležaljki na plažama

Grčka će od ove godine primeniti novi sistem za regulisanje uređenih plaža i obezbeđenje javnog pristupa, što će u velikoj meri poboljšati odmor turista

Vlada Grčke je donela novi zakon koji reguliše broj privatnih lježaljki na plažama. Od proleća ove godine, najmanje 50% površine plaže moraće da ostane dostupno javnosti, navodi Real Greek Experiences.

Ministarstvo ekonomije i finansija Grčke uvelo je novi zakon za regulisanje plaža i obalnog javnog dobra u Grčkoj. To znači da će moći i dalje da se iznajmi određen deo plaža u privatne svrhe, ali će taj deo morati da bude manji od polovine ukupne površine.

Ovaj zakon je uveden kao sistem regulisanja privatnog zauzimanja javnih plaža. Grčki ustav priznaje obalu zemlje kao javno dobro, što znači da svi građani imaju pravo na to, i na neograničen pristup svim plažama.

Hrvatska ima najspektakularniju obalu, saznajte više.

Prema novom zakonu, određene plaže u Grčkoj biće klasifikovane kao „vrlo zaštićene“. Obično su to plaže koje se nalaze u “Natura područjima”. Da bi plaža mogla biti uvrštena u kategoriju „vrlo zaštićene“ moraće da zadovolji određene kriterijume. Na primer, mora biti zaštićeno stanište, dom retkim vrstama flore i faune ili biti označeno kao ključno područje biološke raznolikosti.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -