25.4 C
Belgrade
nedelja, april 28, 2024

Završen 17.  Međunarodni sajam ukusa GASTexpo u Ljubljani

Hibridni Sajam ukusa GASTexpo, ove godine je nadmašio sva očekivanja i izlagača i posetilaca. Bilo nas je više od 19.000 iz čitave Evrope i ne čudi što smo zajedno napravili prijatnu atmosferu, razmenili vredna iskustva i uspostavili nove poslovne kontakte

Posetioci su mogli da vide sve, od sitnog kuhinjskog inventara, tanjira, čaša i podmetača do najnovijeg asortimana profesionalnih kuhinja i uređaja. Nije manjkala ni ponuda spoljnog i unutrašnjeg nameštaja svih cenovnih rangova, kao ni ukusne hrane i noviteta u gastronomskoj oblasti.

Završen 17. Međunarodni sajam ukusa GASTexpo
Prepuštanje ukusnim zalogajima na Sajmu ukusa 2024

Ove godine smo održali brojne radionice, kao na primer, pripremanje morskih plodova, italijanskih jela, francuskih kroasana i makarona, a kranjsku kobasicu i slovenački med, uključili smo u razne recepte – od pica, supa, hot dogova i još mnogo toga. Nije nam nedostajalo ni slatkih poslastica, jer su se održavala predavanja o sladoledu koje su vodili svetski priznati majstori sa Univerziteta Carpigiani Gelato. Na primer, probali smo čak i sladoled od avokada i tunjevine.

Završen 17. Međunarodni sajam ukusa GASTexpo
Avokado sorbe

Slovenačka pivovarna je u saradnji sa proizvođačima sira održala radionice uparivanja piva i sira, a naši iskusni barmeni pobrinuli su se da svaki koktel, bilo bezalkoholni ili alkoholni, bude nešto posebno. Takođe smo naučili kako da skuvamo odličnu kafu i na njoj nacrtamo prava umetnička dela.

Sajam ukusa ne bi bio to što jeste da sekcija za pripremu pica iz Udruženja kuvara i poslastičara, nije pripremila raznovrstan program za posetioce. Održane su radionice i škola za pripremu pice, gde su iskusni pekari usavršili svoje veštine, a početnici naučili osnove. U piceriji nije nedostajalo ni poznatih slovenačkih lica, koja su ispekla picu i ulepšala događaj dodajući kranjsku kobasicu u „totalno“ italijansku picu.

Završen 17. Međunarodni sajam ukusa GASTexpo
Pica majstori su pokazivali trikove za pravljenje najbolje pice

Održano je i 11. međunarodno prvenstvo Slovenije za »NAJ PICOPEKA 2024«. na kojem se takmičilo 23 pica majstora iz raznih picerija, restorana i delova Slovenije. Pobednik je bio Jaka Valenčič, nezavisni pekar, a izabrao ga je stručni žiri u sastavu: Marin Vanjak, Urška Petelin, Primož Dolničar, Noa Čarni, Jan Butolen i Dušan Vršec.

I ove godine nam se pridružilo dosta stranih kompanija, od kojih tri sa srpskog tržišta: Philip&Co Filipović, Berry Impex d.o.o. i Taster d.o.o.

Porodična firma Philip&Co Filipović bavi se proizvodnjom i prodajom celokupnog asortimana proizvoda za spavanje. Berry Impex d.o.o. se pretežno bavi izvozom sušenog i smrznutog voća, začinskog bilja u rinfuzi i šumskih pečuraka koje rastu u različitim delovima Srbije. Taster d.o.o. je kompanija koja se bavi bežičnim komunikacijama u preduzećima i bežičnom rasvetom u ugostiteljstvu, kao i drugim najnovijim trendovima u oblasti ugostiteljskih komunikacija i dizajna enterijera.

Završen 17. Međunarodni sajam ukusa GASTexpo
Philip&Co Filipović
Završen 17. Međunarodni sajam ukusa GASTexpo
Berry Impex d.o.o.
Završen 17. Međunarodni sajam ukusa GASTexpo
Taster d.o.o.

I pre početka sajma posetioci su imali priliku da uživo posete izložbene salone svih izlagača na onlajn platformi, dostupnoj bez registracije. Uz aplikaciju za najavu sastanaka, mogli su unapred da zakažu sastanak na sajmu uživo ili direktno preko platforme. I nakon završetka sajma izložbeni saloni su ostali otvoreni za javnost kako bi posetioci mogli da postavljaju pitanja ili vide određene proizvode/usluge izlagača. Osim toga, tokom trajanja sajma omogućili smo praćenje nekih od dešavanja uživo putem „striminga“.

Vidimo se sledeće godine od 29. januara 2025. do 1. februara 2025. godine!

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -