26.1 C
Belgrade
nedelja, april 28, 2024

Proja među najboljim specijalitetima sveta

Medijska kuća CNN je u svojoj reportaži izdvojila najbolje specijalitete od brašna na svetu. Bilo da su u pitanju običan hleb ili prženo testo, takvi specijaliteti se jedu svuda, i bez njih nema obroka. Jedan naš se našao među njima, u pitanju je omiljena poslastica bez koje nema svečane trpeze

Ako se pitate šta je hleb u osnovi, nema tačnog odgovora. Hleb je ono što kultura nacije kaže da jeste. Bilo od čega da se pravi, on je pitanje globalne istorije civilizacije, i tu nema mesta za raspravu. Medijska kuća CNN je izdvojila najbolje vrste takvog specijaliteta na svetu, među kojim se našla i srpska proja.

Njihova lista najviše želi da podrži globalnu raznolikost. Uz nezaboravan ukus, sve vrste hleba, bez obzira na brašno od kog se prave i načina pripreme, odabrani su zbog svojih jedinstvenih sastojaka, statusa ikone i čistog uživanja u ukusu.

Na prvom mestu se nalazi bolani hleb iz Afganistana, na drugom lavaš iz Jermenije, a na trećem damper iz Australije. U pitanji su sve domaći, tradicionalni specijaliteti koji su sastavni deo stanovništva.

Interesanto je da se naša proja našla na 39. mestu od ukupno 50 najboljih. Za proju CNN navodi da su tople kockice domaće proje od kukuruznog brašna omiljeni prilog mesnim specijalitetima. To je domaće jelo koje se često piprema za porodične obroke i uglavnom se služi toplo. Odlično ide uz sva jela, bilo kao predjelo, bilo kao prilog uz glavna jela.

Srpska vina krupnim koracima napred, saznajte više.

Proja ili hleb od kukuruznog brašna je u osnovi bilo jednostavno jelo, koje se vremenom modifikovalo. Nekada se proja pravila samo od kukuruznog brašna, soli i vode, a kroz vreme je recept obogaćivan, pa su dodavani razni drugi sastojci. Obično se pravi sa sirom, čvarcima, kajmakom, ali i blitvom, zeljem ili spanaćem.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -