18.6 C
Belgrade
četvrtak, maj 9, 2024

Rogaška Slatina, stari biser slovenačkog turizma

Priču o nekom mestu je uvek lepo započeti legendom jer ona, kao najlepša uvertira, na najbolji način priprema slušaoca za naredne scene i očekivani vrhunac. Međutim, legenda o Rogaškoj Slatini nije obična lokalna fantazija, to je narativ koji je umnogome odredio sudbinu čitave oblasti

U doba kad su bogovi hodali zemljom, Apolon je Pegazu, krilatom konju kog je jahao dok je nosio Sunce preko neba, naredio da se zaustavi i odustane od leta na goru Parnas: „Nikad ne leti na grešni Parnas! Tamo je sve sama izmišljotina i lažni sjaj nadmenih ljudi. Tu, gde stojiš, je izvor zdravlja i istinska Božija snaga. Umesto Hippocrene pij Roitschocrene, koji je pred tobom“. Mitski konj je poslušao, lupio kopitom i učinio da poteknu rogaški izvori.

Rogaška Slatina

Pegaz je tako postao simbol mesta koje se već četiri veka nalazi na mapama zdravstvenog turizma. Zapravo, Rogaška Slatina je neka vrsta preteče u ovoj industriji jer su u ovo lečilište ljudi dolazili i pre nego što je turizam kao koncept prihvaćen! Ova mondenska varoš smeštena u savinjskoj dolini ispod planine Boč, ugostila je tokom svoje bogate istorije mnoga slavna imena vladarskih dinastija Habsburg, Bonaparta, ali i Karađorđević i Obrenović, a iskopine pokazuju da su Rogašku Slatinu poznavali još Kelti i Rimljani.

Rogaška Slatina

Glavni razlog za to je lekovita mineralna voda koja izvire iz dubine od 280 do čak 600 metara. Njeno komercijalno ime je Donat Mg i zbog svog sastava se svrstava u sam vrh mineralnih voda u svetu. Preporučuje se osobama koje imaju problema sa gastrointestinalnim bolestima, jetrom, pankreasom, kao i ljudima sa srčanim, vaskularnim i nervnim obolenjima. Takođe, ova voda reguliše nivo šećera i holesterola u krvi i kontroliše visok krvni pritisak, a zbog visoke koncentracije magnezijuma (litar Donat Mg vode sadrži čak 1040 mg magnezijuma) pogodna je za sprečavanje osteoporoze. Pored magnezijuma, bogata je kalcijumom, sulfatom, sodijumom i hidrogen karbonatom, a njena temperatura se kreće između 27 ºC i 36 ºC.

Rogaška Slatina

U Rogaškoj Slatini možete u svakom marketu da kupite flaširanu mineralnu vodu, ali je najbolje posetiti Medicinski Centar i tamo popiti čašu sveže vode iz prirodnog izvora. Samo ispijanje vode u ovoj ustanovi je takođe poseban ritual. U zavisnosti od potrebe na posebnim mestima, postavljenim u okviru kompleksa, možete popiti toplu ili hladnu izvorsku vodu i onda izaći u živopisni Spa Park Rogaška Slatina i uživati u šetnji.

Rogaška Slatina je s pravom jedna od najpoznatijih termalnih banja u Sloveniji, uređena za savršen odmor i posećena tokom čitave godine. Daleko od gradske buke i vreve, možete naći izvrsne velnes centre u Grand Hotelu Sava, Grand Hotelu Rogaška i Hotelu Atlantida. Pored toga, Rogaškoj Slatini ne nedostaju izvrsni restorani sa jedinstvenom ponudom hrane i vina, kao i pregršt mesta sa interesantnim sadržajem poput orguljarnice Škrabl, čuvenog Aninog dvora, Staklare Rogaška, Paviljona kaktusa, a tu je i sedište kozmetičkog brenda Afrodita Cosmetics.

Ali da krenemo redom… Počećemo od restorana Kaiser koji se nalazi u sklopu Grand Hotela Sava i važi za jedan od najboljih hotelskih restorana u Sloveniji. Vrhunsko kulinarsko umeće, neiscrpna mašta i posvećenost izvrsnoj hrani spojeni su u restoranu Kaiser sa gostoprimstvom, šarmom prostora i stručnošću osoblja. Na meniju restorana su i interesantni paketi kao „Tradicionalna steklarska južna“, kulinarski doživljaj idealan za upoznavanje sa tradicionalnim slovenačkim jelima. Pored toga, tu je i bogata vinska karta koja doprinosi kompletnom ugođaju.

Rogaška Slatina ima nešto i za one koji vole lokalnu hranu u prirodnom okruženju. To je gazdinstvo Pomona  koje je dobilo naziv po istoimenoj rimskoj boginji, čuvarki voćnjaka i predstavlja životni projekat Janka Zupaneca, čoveka bogatog duha i neiscrpne energije. U saradnji sa prirodom, Janko je napravio mali raj i rešio je da ga podeli sa gostima. Osim neizbežnog voćnjaka, tu je i bašta, plastenik, farma svinja koje žive maltene slobodno, ali i ribnjak čija voda navodnjava salatu. Takođe, podigao je i pansion za smeštaj gostiju u okviru koga se nalazi spa centar. Hrana i piće u Pomoni su od svežih namirnica iz lokala ili Jankovih ruku delo, što dodatno podiže kvalitet usluge.

Još jedan restoran u Rogaškoj svakako zaslužuje pažnju ljubitelja gastronomije. To je Gostionica Jurg koja predstavlja pravo mesto za uživanje u domaćim specijalitetima, prezentovanim na moderan način. Pored sjajne kuhinje, odličnih slovenačkih vina i prijatnog, svedenog ambijenta, treba istaći i veoma kvalitetan servis koji ovaj restoran čini izuzetnim.

I ljubitelji slovenačkog vina imaju u Rogaškoj Slatini zaista bogat izbor pa je obilazak vinskog podruma i degustacija domaćih vrhunskih vina u Calskoj gorci – Vinograd, nezaobilazna aktivnost. Ovo zdanje predstavlja i spomenik kulture kojim upravlja Udruženje vinogradara Rogaška Slatina.

Ipak, središte mesta svakako je staklara Rogaška koja proizvodi kristal i staklene ukrase za svetski poznate brendove i predstavlja pravu riznicu umetnosti proizvodnje predmeta od stakla. Iako postoji više od 350 godina, staklara je zvanično osnovana 1927. godine i od tada iskusni majstori sa izuzetnom preciznošću oblikuju svaki komad stakla. Od duvanja stakla i drevnog oblikovanja u drvenim kalupima, do graviranja i poliranja proizvodi se izrađuju ručno, uz neophodne tehnološke intervencije.

Veoma interesantno mesto koje zaista vredi posetiti u Rogaškoj Slatini je Paviljon kaktusa. Sakupljanje kaktusa postalo je popularno u Sloveniji između dva svetska rata, a posebno je okupiralo Zvonka Čoha, koji je kaktuse prikupljao i negovao više od 40 godina i tako postao vlasnik jedne od najbogatijih kolekcija u Evropi. Na sreću ljubitelja ovih biljaka, opština Rogaška Slatina je imala sluha za njegovu strast, pa je predstavila javnosti „Paviljon kaktusa“. Kolekcija sadrži različite vrste kaktusa, ali i sukulente, među kojima se izdvajaju neke posebno retke vrste. Prema mišljenju stručnjaka iz „Društva prijatelja kaktusa Slovenije”, procenjeno je da zbirka ima više od 7.000 kaktusa.

Još jedan autentičan sadržaj u Rogaškoj predstavlja Orguljaška kuća Škrabl, gde se proizvode i restauriraju orgulje koje se nalaze u crkvama i katedralama postavljenim u 26 zemalja širom sveta! Orguljaška radionica Škrabl počela je sa radom 1990. godine i vrlo brzo postala jedna od najboljih orguljaških radionica u Evropi sa proizvodnjom i do dvadeset orgulja godišnje. Tokom posete, ljubazni domaćini će vam pokazati čitav proces proizvodnje, od obrade drveta i livenja, pa sve do finalnog podešavanja zvuka.

U Rogaškoj Slatini je nastao još jedan svetski brend, Afrodita Cosmetics. Danas, svakako jedna od vodećih kozmetičkih firmi u ovom delu Evrope, započela je sa radom davne 1970. godine. Tada je osnivač Afrodite, gospođa Danica Zorin Mijošek, otvorila prvi salon lepote u Rogaškoj Slatini. Vrhunski kvalitet proizvoda i poštovanje životne sredine predstavljaju lajtmotiv kompanije u šta se mogu uveriti svi koji posete prostorije Afrodite u Rogaškoj Slatini i upoznaju se sa više od 650 proizvoda u njihovom asortimanu.

Rogaška Slatina

Za kraj nikako ne treba propustiti posetu muzeju Anin dvor, koji na veoma zanimljiv način spaja prošlost, sadašnjost i budućnost. Naziv Anin dvor odnosi se na svetu Anu, zaštitnicu žena, koja je zbog dobrih dela dobila i istoimenu crkvu. Muzej Anin dvor je popularna turistička atrakcija i godišnje ga poseti više od 100.000 ljudi, a ima pet tematskih zbirki. Staklarska zbirka prikazuje istoriju staklarstva u Rogaškoj Slatini i ima više od 2000 eksponata, uključujući predmete napravljene od 18. veka do danas. Grafička zbirka prikazuje istoriju grafike u Sloveniji uključujući radove kako slovenačkih, tako i drugih evropskih umetnika. Zavičajna zbirka prikazuje istoriju i kulturu Rogaške Slatine sa više od 10.000 eksponata, koji predstavljaju predmete iz svakodnevnog života, umetničke predmete i arheološke nalaze, kao i veoma obimnu Kraljevsku zbirku dinastije Karađorđević. Obilazak muzeja dalje vodi do Zbirke parkova sa interaktivnim načinom istraživanja svih lokacija Rogaške Slatine, a ujedno se mogu videti i autohtone vrste drveća. Na kraju, istražujući muzej, dolazimo do kolekcije posvećene kozmetici Afrodita.

Rogaška Slatina

Nakon svega, Rogaška Slatina ostavlja utisak veoma lepe i kulturološki i geografski bliske destinacije, pogodne za odmor u svim godišnjim dobima i sa bogatom ponudom različitih aktivnosti.

Tekst: Petar Vušurović

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -