21.1 C
Belgrade
utorak, april 30, 2024

Tiramol – šarmantna mediteranska tradicija

Na hrvatskoj dalmatinskoj obali postoji jedna tradicija duboko ukorenjena u tkivo svakodnevnog života. U pitanju nije samo potreba, tiramol je medij koji spaja komšije i prijatelje, okuplja ih kako bi se pretresle aktuelne teme

Tiramol, reč koja opisuje kanap koji se koristi za sušenje opranog veša, predstavlja toplinu, život i daje jarke boje gradovima na obali u Hrvatskoj. To je više od samog sredstva za sušenje odeće.

U Dalmaciji i celom Mediteranu, posebno u mestima koje definišu uske uličice i spojene kuće, Tiramol ne služi samo kao sredstvo za sušenje veša, već i kao društveni medij. U pitanju je verovatno jedna od najstarijih društvenih mreža, linija koja spaja ljude i zbližava ih. To je jednostavna forma komunikacije, poseban i diskretan jezik koji se manifestuje kroz raspored odeće koja se suši.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by slaven_trc2.0 (@slaven_trc2.0)

Tiramol je ritual koji je nastao iz nužde. Za razliku od ostalih gradova sa prostranim terasama ili dvorištima, u malim mestima na obalama nema dovoljno prostora. Tako se vezivao kanap van prozora iznad ulica, na kome se sušio veš, kao jedino moguće rešenje. Preko odeće, kažu stari, mogao se steći uvid u domaćinstvo i njegove ukućane, pružajući neku vrstu uvida u njihove živote.

Ova tradicija je prilično dirljiva kod meštana, i dosta ljudi, posebno turista, ne može da pronađe tu lepotu i šarm. Pre nekoliko godina lokalne vlasti su u obalnim gradovima pokušale da zabrane tiramol, što je naišlo na oštru osudu javnosti stanovništva.

Zašto su studijska putovanja važna za profesionalce u turizmu, saznajte više.

Tiramol prevazilazi tu osnovnu funkciju praktičnosti i postaje simbol zajedništva, tradicije i jednostavnih radosti života u primorskim gradićima u Hrvatskoj. To je podsetnik na neka jednostavna i važna vremena, svakodnevni riutual koji već vekovima spaja praktičnost i potrebu za toplim ljudskim dodirom.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -