21.4 C
Belgrade
subota, april 27, 2024

Currywurst – nemačka kobasica na britanski način

Nemačka kobasica sa kari kečapom, poznata kao Currywurst, predstavlja verovatno najbolju varijantu ulične hrane u Nemačkoj. Obično se kupuje u malim kisocima pod imenom imbissbude koji se nalaze na svim mestima u gradovima. Jede se uvek i svuda, gotovo uvek s nogu, i zauzima posebno mesto u srcu Nemaca

Ulični specijalitet Currywurst počinje sa kobasicom pečenom na žaru. Obično je u pitanju svinjska kobasica, kvalitetna i mesnata, često se koristi Berliner, koja podseća izgledom na hot dog. Nakon pečenja, obilno se preliva kečapom sa karijem u prahu, odakle je i dobila ime.

Tako poslužena kobasica ima vrlo karakterističan ukus koji joj daje kari preliv.  Služi se obično sa pomfritom ili hlebom. Currywurst je jedno od najpoznatijih nemačkih brzih jela i često se može naći na uličnim tezgama i restoranima brze hrane širom Nemačke, posebno u Berlinu.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Felicitas Then (@felicitasthen)

Prema urbanoj legendi, za popularnost ovog jela najzaslužniji su Britanci. Kažu da ona nikad ne bi nastala da oni nisu držali pod okupacijom jedan deo grada nakon Drugog svetskog rata. To je primer da, i u uslovima kakav je rat, mogu nastati neke lepe stvari.

Srpska vina krupnim koracima napred, saznajte više.

Currywurst je nastao 1949. godine, kada je Herta Hauwer, koja je prodavala kobasice u delu grada pod britanskom upravom, napravila dogovor sa Britancima. Oni su njoj nabavljali začine i sastojke za pripremu hrane, a ona je njima nabavljala alkohol. Među kečapom i ostalim začinima se našao i kari, a stvari su onda krenule svojim tokom. Ostalo je istorija…

Pre samog serviranja se kobasica obavezno isecka na manje komade koji se jedu ili viljuškom ili prstima, tu se na stil ne obraća pažnja. Nakon vruće, ukusne i dobro začinjene kobasice se obavezno preporučuje i krigla piva, kako bi užitak bio potpun.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -