15 C
Belgrade
subota, april 27, 2024

Bugarska osnovala prvu akademiju za pastire

U Bugarskoj postoji zvanična škola u kojoj možete naučiti kako da budete pastir. Ova škola, osim obučavanja ljudi, ima za cilj da sačuva od zaborava tradiciju čuvanja ovaca i koza, jer je to integralni deo folklora i istorije naroda

Prva akademija za pastire se zove Todorovi Košari (Todorovi Koshari), što je i deo refrena narodne pesme. Akademija se nalazi visoko na obroncima planine Pirin, u blizini malog sela Vlahi na jugozapadu Bugarske.

Sama lokacija je potpuno odgovarajuća za ovakvu školu, pastoralni pejzaži i pitoma priroda su kao stvoreni za čuvanje ovaca ili koza. Prvi razred pastira imaće 20 odraslih polaznika i 8 dece, koji su se prijavili kako bi naučili detalje o održavanju stada zadovoljnim.

Osnivači akademije takođe nameravaju da uspostave stalnu praksu u očuvanju autohtonih vrsta, opisujući ih kao živo nacionalno blago. Današnji predstavnici tih vrsta nose osobine svojih divljih predaka, prirodno čuvajući njihove najvrednije osobine i karakteristike.

Zašto su studijska putovanja važna za profesionalce u turizmu, saznajte više.

Tradicionalne domaće vrste domaćih životinja su deo biološke raznolikosti i vrednog lokalnog genofonda. Onus u danas su retke i nestaju, jer je sve manje vlasnika koji ih uzgajaju. Karakačanska ovca, koja se u Bugarskoj uzgaja još od antičkog doba, otporna je na teške klimatske uslove, bolesti i ima jak imunitet. Zajedno s planinskom dugodlakom kozom igra važnu ulogu u održavanju ravnoteže ekosistema u planinskim predelima zemlje.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -