22.8 C
Belgrade
nedelja, april 28, 2024

Tajna sreće i zadovoljstva jednog naroda

Butan je po svim parametrima zemlja u kojoj treba ziveti, to je mesto najsrećnijih i verovatno najzdravijih ljudi na svetu. Pored toga, stanovnici te zemlje su znenađujuće zadovoljni razmišljanjem o temi koju mnogi radije izbegavaju. Da li je to ključ zadovoljstva?

O Butanu ne treba puno govoriti, treba samo navesti da se radi o zemlji koja je u odnosu na svoju teritoriju najzelenija zemlja sveta. Zbog toga je i zemlja sa najmanjim stepenom zagađenja vazduha. Ovde se drveće sadi svakodnevno, šume i zelena prostranstva se čuvaju, i to je tradicija koja se prenosi s generacije na generaciju.

U ovoj zemlji se poštuje život, i sve im je sveto i važno. Nema ubijanja životinja, stanovništvo je pretežno vegetarijanskog i veganskog opredeljenja, a ako i postoji neko ko se hrani mesom, ono se uvozi iz Indije. Životinje se inače ne čuvaju zbog ishrane.

Butan zauzima površinu nešto veću od Vojvodine i u njemu živi oko 800.000 stanovnika koje većinom čine budisti. To objašnjava pozitivan stav o životu. Jedna od zanimljivosti je svakako činjenica da se tamo ne pije utorkom, i alkohol je zabranjen tog dana. Osim toga, ostalim danima kad možete popiti omiljeno piće nećete smeti da zapalite cigaretu, jer se pušenje smatra grehom. Od 2010. godine zabranjena je proizvodnja i prodaja duvanskih proizvoda.

Zašto su studijska putovanja važna za profesionalce u turizmu, saznajte više.

U zemlji nema semafora, rođendan se ne slavi, a jedino prezime ima pravo da “poseduje” kralj koji živi u glavnom gradu Timbuu. Posebno treba izdvojiti da je Butan uveo koncept bruto nacionalne sreće, jer Butanci smatraju da su najsrećniji narod na planeti. U Butanu je život jednostavan i dragocen, i to je njihovo osnovno pravilo po kom žive.

Interesantno je navesti da oni preporučuju svima da svakog dana razmišljaju o smrti bar pet minuta. Ono što najviše muči ljude je taj strah od smrti, strah od umiranja pre nego što postignemo ono što želimo ili vidimo kako naša deca rastu. To je glavni problem, a to je u stvari ljudsko stanje. Moramo biti spremni za trenutak kada prestanemo da postojimo, navode Butanci.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -