9.9 C
Belgrade
subota, april 27, 2024

Grad u Italiji ne može da proda kuću ni za 1 evro

Prodaja kuća za jedan evro u Italiji poslednjih nekoliko godina je privukla puno pažnje, lokalne vlasti su na taj način pokušale da obezbede  budućnost ruralnih naselja. Međutim, postoje slučajevi da nijedna kuća nije mogla da se proda, čak ni za tu smešnu cifru

Patrica je udaljeno srednjovekovno selo od jedva 3.000 stanovnika smešteno južno od Rima, gde je više od 40 domova ostalo potpuno napušteno. Svi posedi su već nekoliko decenija u propadanju, a lokalne vlasti su odlučile da ih prodaju kako bi se naselje podmladilo.

Samo naselje je smešteno na stenovitom platou s pogledom na dolinu Sako u središnjoj Italiji. To je idilično mesto, ali život tu nije bio lak za lokalno stanovništvo u prošlosti. Budući da je ruralan kraj, mnogi stanovnici su ga napustitli u potrazi za svetlijom budućnošću.

Ništa bez pristanka svih članova porodice

U pokušaju da udahne novi život selu koje umire, gradonačelnik grada Lućio Fjordaliso pokušao da iskoristi model drugih gradića u Italiji koji su imali sličan problem. Do sada je imao vrlo malo uspeha. Prodali su samo dve kuće. Problem je nastao najviše zbog nerešenih vlasničkih listova i nedostupnosti vlasnika i njihovih naslednika. Budući da njihove kuće mogu prodati samo uz saglasnost, prodaja je istog časa stala.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Il Messaggero (@ilmessaggero.it)

Napuštene zgrade u starim italijanskim gradovima ponekad su podeljene između više naslednika koji poseduju samo deo, poput kupatila, balkona ili kuhinje. Prema italijanskom zakonu, ništa se ne može prodati bez pismenog pristanka svih naslednika. U prošlosti je bio običaj da deca nasleđuju delove svoje porodične kuće, uključujući komade zemlje, bunare ili voćnjake. Ali to nije uvek garantovaloda će rođaci i dalje biti u dobrim odnosima.

Jedine dve napuštene kuće koje su uspeli da prodaju bile su u potpunom vlasništvu dvojice meštana. U tom slučaju nije bilo potrebno povezivanje sa rođacima u četvrtom kolenu ili praunucima. Oni su mogli prodati svoje nekretnine bez ikakvih komplikacija.

Zašto su studijska putovanja važna za profesionalce u turizmu, saznajte više.

Još jedan razlog zašto akcija prodaje za jedan evro nikada nije realno započela u Patrici mogao bi biti zbog stanja napuštenih domova. Neke od kuća su jednostavno previše zapuštene da bi se prodale, čak i kad bi vlasnici bili spremni da na to pristanu.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -