8.6 C
Belgrade
nedelja, april 21, 2024

Divljina kao lek za dušu

Nije lako živeti na Grenlandu, gde izolacija u kombinaciji sa negostoljubivim okruženjem može biti uzrok stresa. Međutim, stanovništvo je pronašlo način kako da se nosi sa tim, i rešenje je prilično jednostavno – prilagodili su se prirodi

Život na Grenlandu može biti podjednako i lep i užasavajuć. Ništa ne može odmoriti čoveka kao spavanje na ledenoj ploči debeloj 3 kilometra u beloj tišini. Međutim, spavanje na temperaturama od minus 50 stepeni Celzijusa podrazumeva određene pripreme, i nosi veliki rizik sa sobom. Stanovništvo kaže da se upravo u tom balansiranju između komfora i opstanka krije tajna i grenlanski prirodni lek za dušu.

I luksuz i priroda

Ništa vas ne može odmoriti kao spavanje na debeloj ploči glečera koju pokriva sneg star više hiljada godina. Kamp Ice Cap u blizini grada Kangerlussuaq nudi neverovatnu priliku za noćenje na grenlandskom ledenom pokrivaču koji prekriva oko 80% zemlje. Takvo iskustvo je obično bilo moguće samo u svrhu istraživanja ili ekspedicije.

Ovo nije jedino iskustvo kampovanja koje nudi Grenland. Najveće ostrvo na svetu, zajedno sa svojom pretežno negostoljubivom prirodom, olujnim morem i najvećim kopnenim grabljivcem polarnim medvedom nedavno je ušlo u svet glampinga.

U kampu Kiattua, dva sata vožnje brodom od glavnog grada Grenlanda Nuuka, možete iz tople vode hidromasažne kade da posmatrate drugi najduži sistem fjordova na svetu. Kasnije, nakon što uživate u obroku pripremljenom u spoljnoj kuhinji, odmor nastavljate u udobnom i luksuznom vigvamu.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Tasermiut Camp (@tasermiutcamp)

Na južnom Grenlandu, u međuvremenu, možete loviti ribu, tražiti hranu, voziti se kajakom ili planinariti iznad dramatičnog fjorda. Tu ispod visokoh planina u kampu Tasermiut, glavni fokus je na korištenju prirodnih resursa, korištenju grenlandske prirode kao leka za dušu. Odmor je tu prilično atraktivan, aktivan i zahteva potpunu posvećenost prirodi.

Novi trend nije samo turistička moda, ova iskustva su deo šire spoznaje koja se događa na Grenlandu, promovišući vrednosti njegove jedinstvene prirode. Kombinacija dramatičnog planinskog krajolika, dubokih fjordova ispunjenih ledom, netaknute divljine i prostranih glečera odlični su za zdravlje, posebno mentalno zdravlje.

Zašto su studijska putovanja važna za profesionalce u turizmu, saznajte više.

Ljudi se u prirodi osećaju zadovoljno i srećno, a to i jeste osnova dobrog života, posebno na Grenlandu. Iako su društvene veze u malim mestima visoko cenjene, istraživanje je pokazalo da je od svih ključnih faktora za kvalitet života na Grenlandu priroda bila na vrhu.

Mnoga istraživanja pokazuju da je priroda izuzetno dobra za blagostanje organizma. Upravo je to novi sadržaj na Granlandu, priroda daje sasvim drugačiju perspektivu odmora. Ovde svako mora da „zaradi“ svoj odmor, što pruža najbolji mogući benefit. Čovek je deo prirode, i život u skladu sa njenim zakonima obezbeđuje mir i zadovoljstvo.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -