20.4 C
Belgrade
subota, april 27, 2024

Novi morski plodovi

Poslednja istraživanja su pokazala da je upotreba meduza u ishrani ne samo održivija alternativa za ribu, već i zdravija. Njihovo meso ima malo kalorija i puno proteina, pa je samo pitanje kada će se meduze naći na pijacama i u domovima

Novo istraživanje naučnika sa Univeziteta Queensland u Australiji je potvrdilo da će određene vrste meduza uskoro biti na stolovima restorana i domova širom sveta. One su bogat izvor proteina, omega 3 masnih kiselina, kao i ostalih hranljivih materija neophodnih u ishrani čoveka.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Lilith Ann Mae (@piercedbylilith)

Imajući u vidu da je komercijalni ribolov, takođe i ilegalni, desetkovao zalihe riba u okeanima širom sveta, treba pronaći alternativne i zdrave namirnice koje ćemo u budućnosti koristiti. Naučnici rešenje vide u meduzama. Zbog načina na koji se razmnožavaju meduze, lov na njih sličniji je branju jabuka nego konvencionalnom ribolovu. Osim toga, njihov životni ciklus je potpuno drugačiji nego kod ostalih živih bića.

Vrhunska francuska gastronomija za 40 evra, saznajte više.

U jednoj porciji od 75 grama meduza nalazi se samo 36 kalorija, otprilike isto koliko ima zelena salata, ali zato ima skoro četiri grama proteina. One nemaju ukus, umesto toga poprimaju ukus umaka i začina u kom se služe, pa su izuzetno zahvalne za pripremanje. Postoji najmanje 11 vrsta meduza koje se mogu slobodno konzumirati.

Meduze se obično seku na trakice i poslužuju u salatama, ali takođe se mogu koristiti u raznim jelima kao što je suši. Mogu se prziti na tiganju ili dinstati, priprema obično ne traje dugo. Takođe se mogu naći već pripremljene ili smrznute na internet prodaji ili u manjim zanatskim radnjama. Veliki trgovački lanci još uvek nisu poklonili poverenje ovim „novim“ morskim plodovima. Najpoplarnije su trenutno, pogađate, u azijskim zemljama.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -