18.2 C
Belgrade
sreda, maj 1, 2024

Tišina i tiha putovanja

Svako od nas ima posao, obaveze, puno prijatelja i aktivan društveni život. Međutim, kad dođe vreme odmora, svi bismo najradije da sve to zaboravimo, i da doslovno u tišini krenemo na put. U 2024. godini je u modi tišina i bežanje od buke i svakodnevnog života

Sve češće se turisti odlučuju za destinacije na kojim nema nikog, za tiha putovanja, gde nema automobila, gužvi, telefona, glasne muzike pa čak ni ljudi. Nakon pandemije i godina masovnog turizma, došao je red da se resetujemo i vratimo prirodi gde glavnu reč ima tišina.

Za mnoge turiste, tiha putovanja prevazilaze osnovni beg od kakofonije svakodnevnog života. To danas znači korak više ka introspekciji, pronalaženju dublje veze sa mestom gde se nalazimo i doslovno i figurativno.

Transformativna putovanja su u poslednim godinama trend sa primetnim rastom, jer sve više putnika taži hiper-presonalizovane odmore. Takve vrste odmora, kakav je i poslednji trend odlaska na destinacije gde nema nikog, doslovno znače zdravlje. Na njima se putnici transformišu, preispitaju i zaista dožive katarzu.

Danas postoji puno kompanija koje nude takve odmore, navodi Euronews. Jedna od njih je i Dark Retreats Oregon koja nudi petodnevni “Dark Retreat” odmor u gradu Tidewater. Oni na primer nude „odličan prostor za brigu o sebi“ kroz mrak, digitalnu detoksikaciju i zdravu ishranu. Svako može biti u mraku koliko želi na svom odmoru, a takođe i sa kim i koliko želi da razgovara.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Black Tomato (@blacktomatotravel)

Kompanija BookRetreats poziva klijente da se “Isključe” kako bi se oslobodili stresa. Oni nude mirna meditativna odmarališta na Baliju, u Portugalu, Meksiku i Holandiji i širom sveta gde se praktikuje tišina i povratak prirodi. Svako bira destinaciju, vrstu odmora i smeštaja, daleko od ljudi ili bilo kakve interakcije sa svetom.

Šta su tihi parkovi?

Quiet Parks International (QPI) je prva neprofitna organizacija koja za cilj ima da zaštiti i sačuva poslednje prirodne pejzaže na Zemlji, odnosno sva ona mesta gde vlada tišina, i takva nova forma turizma se zove  „Tihi turizam“.

QPI želi da edukuje putnike, i pokaže im sve benefite tihog turizma, pa je njihova misija potpuno opravdana. Prema studiji Svetske zdravstvene organizacije, dugotrajno izlaganje glasnim zvukovima, posebno onim neprirodnim kakave imamo po gradovima, povećava rizik od srčanog udara, povišenog krvnog pritiska, moždanog udara, dijabetesa, demencije i depresije kod ljudi.

Quiet Parks International nudi iskustva poput kupanja u šumi, gde svoja čula otvarate meditativnim i opuštajućim elementima koje oplemenjuje priroda i zelenilo. Za one koji ne mogu otići u prirodu, na internet stranici se nalaze snimci divljih životinja, zvuci prirode i prašuma širom sveta.

Avangardna turistčka agencija Black Tomato nudi putovanje koje nazivaju Get Lost. Ispunite opširan upitnik o tome što očekujete od putovanja, ali nećete imati pojma gde idete dok vas tamo ne odvedu. Opcije koje birate su polarni predeo, pustinje, obale, džungle ili planine.

Zašto su studijska putovanja važna za profesionalce u turizmu, saznajte više.

Pre putovanja dobivate savete za pripremu i uputstva za navigaciju, a zatim, tokom putovanja, sve transfere, opremu i obeležene kontrolne tačke koje su vam potrebne. Vaš napredak prati stručnjak u odabranom okruženju i lokalni tim za podršku vodiča. Možete se izvući u bilo kom trenutku.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -