18.2 C
Belgrade
sreda, maj 1, 2024

Grad kao švajcarski sat

Da je Švajcarska zaista Švajcarska, potvrđuje i jedan njen mali grad. Ukoliko ga posetite i odsednete u bilo kom smeštaju, obavezni ste da platite turističku taksu, prilikom čega dobijate kartu za besplatan gradski prevoz koja važi petnaest dana

Lozana (Lausanne) se nalazi u srcu Švajcarske, smeštena je na obalama Ženevskog jezera. Sa svojom bogatom istorijom, šarmantnim ulicama i živopisnim pejzažima, Lozana je destinacija koja posetiocima oduzima dah.

Grad ima dugu istoriju koja seže unazad do rimskog doba, što se može videti kroz različite arheološke lokalitete i spomenike koji su prisutni i danas. Srednjovekovna katedrala Notr Dam dominira gradskim horizontom i predstavlja jedan od najbitnijih istorijskih spomenika u Lozani.

Lozana je takođe i domaćin mnogim muzejima, galerijama i festivalima, uključujući i poznati Lozanski filmski festival. Ovaj festival privlači filmske entuzijaste iz celog sveta i predstavlja važan događaj u svetu kinematografije.

Poznati magazin Monocle je zbog svega što ovaj grad nudi Lozanu proglasio za najbolji mali grad na svetu. Pored prirodnih lepota, čudesne arhitekture i mnogobrojnih sadržaja za aktivan odmor, grad je poznat kao izuzetno funskcionalan.

U njemu nema smeća, sve se reciklira i pažljivo odvaja, nema grafita po zidovima zgrada, i neverovatno je organizovan. Sve komunalne službe, javni prevoz, sve institucije funkcionišu besprekorno. Sve potpuno savršeno funkcioniše. Ako ga posetite kao turista, obavezno plaćate turističku taksu, a od grada dobijate Lausanne Transport Card.

Ova kartica se dobija prilikom rezervacije smeštaja, a traje petnaest dana. U tom periodu turisti sa njom mogu koristiti gradski prevoz, autobus, voz ili metro potpuno besplatno. Oni takođe mogu ostvariti dodatne popuste za ulaznice za muzeje ili galerije.

Zašto su studijska putovanja važna za profesionalce u turizmu, saznajte više.

Imajući u vidu da je Lozana poznata kao dosta skup grad, jedan od najskupljih u Evropi, svaki popust ili pogodnost je dobrodošla. Primer za to je recimo metro, čija karta za sat vremena vožnje košta čak 4 evra.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -