12.9 C
Belgrade
petak, maj 3, 2024

Amsterdam zabranio izgradnju novih hotela

Amsterdam je više puta pokušao da se distancira od imidža destinacije koja služi isključivo za zabavu. Međutim, to nije uticalo na turiste, i čelnici grada sada pokušavaju da promene pristup. U nameri da svedu broj novih turističkih noćenja na minimum, jer je masovni turizam u ovom gradu promenio sve ono lepo što turizam predstavlja, gradske vlasti su morale da uvedu jednu drastičnu meru

Amsterdam je zabranio izgradnju novih hotela u svom poslednjem pokušaju suzbijanja masovnog turizma. Ideja iza ovakve mere je krajnje humane prirode, oni žele da zadrže grad funkcionalnim i prijatnim i za stanovništvo i za turiste. Nove hotelske zgrade i kompleksi će morati ili da budu na periferiji grada ili da sačekaju neko bolje vreme.

Gradske vlasti su takođe ograničile broj noćenja turista u hotelima na 20 miliona godišnje. To bi za početak iznosilo smanjenje za oko 10%, iako je udruženje građana tražilo da se broj noćenja smanji na maksimum 12 milona godišnje.

Ostale mere se odnose na povećanje boravišnih taksi i ograničenja platformama za iznajmljivanje smeštaja, kao što je Airbnb. Ovakve uredbe nisu novost, i sa vremenom će postajati sve oštrije i ozbiljnije. Amsterdam od velikog broja turista ne može da funkcioniše. Kao poslednje rešenje se pominje i izmeštanje čuvene gradske četvrti crvenih fenjera na periferiju.

Prema novim pravilima gradskog veća, izgradnja novog hotela u Amsterdamu biće moguće samo u slučaju da se zatvori neki drugi već postojeći hotel. Nove nekretnine predviđene za turiste neće moći da povećaju broj mesta za spavanje, i sve će morati da budu korisne za grad i zajednicu, navodi Euronews.

Zašto su studijska putovanja važna za profesionalce u turizmu, saznajte više.

To podrazumeva održivost, maksimalno korišćenje obnovljivih izvora energije, štednju i ekološku osvešćenost. Novi hoteli koji su u izgradnji ili imaju već validne dozvole biće izuzeti od zabrane.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -