13.1 C
Belgrade
četvrtak, maj 16, 2024

Istra je ponovo najbolji region za maslinova ulja

Istra je osmu godinu zaredom proglašena najboljim regionom za kultivisanje maslina i proizvodnju maslinovog ulja. Ugledni međunarodni vodič je ove godine nagradio čak 69 istarskih maslinara

Istra iz godine u godinu potvrđuje da se nalazi među najboljim maslinarskim regijama sveta. Ove godine prestižni vodič  Flos Olei je proglasio Istru iz Hrvatske za najbolji region za proizvodnju ekstra devičanskih maslinovih ulja na svetu, i to po osmi put zaredom.

Flos Olei je prvi međunarodni vodič za ekstra devičanska maslinova ulja i svake godine proglašava najbolja maslinova ulja na svetu. U izbor ulaze svi regioni i sva ulja sa pet kontinenata. U vodiču za 2024. Istra se ponovno našla na vrhu i najbolja je u svetu po broju uključenih maslinara, navodi Turizmoteka.

Prema publikaciji ovog međunarodnog vodiča, istarski maslinari su ponovo uspeli da se dokažu kao vrhunski proivođači maslinovog ulja. Ozbiljnost ovih ljudi se može prikazati na primeru da Istra ima čak 69 uvrštenih maslinara, što je ozbiljna reputacija koju su izgradili već odavno na svetskom nivou. Na drugom mestu se nalazi Pulja sa 55 uvrštenih proizvođača ulja, a na trećem je Toskana koja ima 51 uključenog proizvođača.

Time su se istarski maslinari našli u društvu 500 najboljih s ukupnim udelom od čak 13%. Ujedno, treba napomenuti da je velik broj njih postigao još bolje rezultate nego prošle godine. Sve to je dokaz značajnog rada na podizanju kvaliteta i primeni najnovijih naučnih i tehnoloških dostignuća u uzgoju maslina.

Srpska vina krupnim koracima napred, saznajte više.

Autori hvale Hrvatsku, posebno Istru, i  ističu da je vrlo pogodna za uzgoj maslina zbog povoljne klime i izvrsnog sastava tla. Pored toga, može se pohvaliti rasprostranjenošću maslinjaka duž obale, u Dalmaciji, na ostrvima a pre svega na istarskom poluostrvu.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -