26.9 C
Belgrade
nedelja, maj 19, 2024

Da li će Hrvatska biti najodrživija turistička destinacija u Evropi?

Uprkos svim izazovima koje je imala pred sobom u pandemiji, Hrvatska se fokusirala ne samo na obnovu oštećene turističke industrije, već i na to da postavi temelje za održiva putovanja

Putovanja van sezone i manje poznate destinacije su na samom vrhu strategije održivog turizma Hrvatske. U zemlji u kojoj je turizam neravnomerno razvijen po regionima cilj je da se decentralizuje ova industrija i prilagodi lokalnim i regionalnim potrebama.

Iz ministarstva turizma Hrvatske navode da će novi zakoni sve to promeniti, turizam će postati ekološki i društveno održiv, navodi Euronews. Nekada je osnov za razvoj turizma bio isključivo iz ekonomskih interesa, a danas je priča potpuno drugačija.

Novi zakon udaljava industriju percepcije uspeha koja se bazira isključivo na broju noćenja i prihodima od turizma, kako bi se pronašla prava ravnoteža između ekonomskih, ekoloških i društvenih interesa.

Hrvatska je prošle godine imala najbolje predsezonske rezultate u istoriji. Kada je u pitanju cela godina, turistički rezultati bili su na nivou rekordnih pretpandemijskih godina, a finansijski najbolji u istoriji.

Upravo zbog toga novi zakon obezbediće i sredstva za ublažavanje negativnog uticaja turizma na okolinu, a takođe kako bi decentalizovao ponudu i pomogao lokalnim zajednicama u razvoju destinacija i podizanju kvaliteta života.

Nova strategija podrazumeva i to da se Hrvatska promoviše i kao destinacija pogodna za sva godišnja doba i za sve sezone. Prema poslednjim istraživanjima, turisti su promenili navike putovanja, a interes za održive destinacije van standardnih tirističkih sezona svakodnevno raste.

Zašto su studijska putovanja važna za profesionalce u turizmu, saznajte više.

Na ovaj način Hrvatska dokazuje da je ne samo izuzetno posećena destinacija, već i da je zemlja koja želi da unapredi upravljanje svim resursima uključenim u turizam. To bi postavilo dobru osnovu za razvoj održivog turizma u čitavom regionu, što i jeste trenutno najvažnije u ovoj grani privrede kao ekonomskog pokretača.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

Prethodni tekst
Sledeći tekst
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -