22.5 C
Belgrade
nedelja, jun 30, 2024

Odlična godina za turizam u Srbiji

Prema poslednjem izveštaju Evropske turističke komisije, Srbija je i ove godine na prvom mestu u Evropi po stopi rasta dolazaka i noćenja stranih gostiju u odnosu na period pre pandemije. Stranih turista je sve više, a sve je više i onih koji se ponovo vraćaju

Srbija je u 2024. godini prva zemlja u Evropi po rastu dolazaka stranih gostiju u odnosu na period pre pandemije, saopšteno je iz Ministarstva turizma i omladine. U prvom kvartalu ove godine u odnosu na isti period 2019. godine, Srbija beleži povećanje broja stranih gostiju za 42%, a noćenja od čak 70%.

Ti brojevi nedvosmisleno pokazuju da je Srbija vodeća zemlja u Evropi po tempu oporavka turističkog prometa. Taj rezultat potvrđuje da to nije posledica privremenog trenda oporavka, već kontinuiranog rasta dolazaka turista sa velikog broja inostranih tržišta.

Srbija na najbolji način kombinuje tradicionalno i moderno, posebno se izdvaja gastronomija kao perjanica turističke ponude koja je inače izuzetno privlačna stranim turistima. Osim toga, oni posebno izdvajaju i pozitivnu atmosferu Beograda i noćni život, ali i ostalih krajeva Srbije.

Zašto su studijska putovanja važna za profesionalce u turizmu, saznajte više.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, najviše turista dolazi iz Kine, Rusije i Bugarske, a iz zemalja regiona iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Severne Makedonije. Najviše noćenja je ostvareno u Beogradu, Vrnjačkoj banji, Zlatiboru i Kopaoniku.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -