20.4 C
Belgrade
utorak, jul 2, 2024

Vreme za akciju! Od planinarenja do pecanja – otkrijte skrivene dragulje Laškog

Zvanično najzelenija evropska zemlja – Slovenija, decenijama unazad neguje tradiciju boravka u prirodi, bilo leti ili zimi. Za Slovence, gotovo da nema kvalitetnije provedenog vremena od onog u prirodi. Naravno, gde je priroda, tu je i relaksacija, oslobađanje od stresa, „punjenje baterija“ pred nove izazove

Thermana Laško (2)
Photo: Thermana Laško

Srećom, turistima iz Srbije i regiona ova opuštajuća oaza je veoma blizu, tako da svaki naredni vikend može biti idealan za „beg iz grada“ i uživanje u aktivnostima na otvorenom. Naš predlog je, kao i uvek, čuvena Thermana Laško, s istorijom dugom 170 godina.

Photo: Thermana Laško

Na magičnom mestu pored reke Savinje, gde se priroda prepliće sa modernim ambijentom i ponudom po meri svakog gosta, Thermana Laško nudi više od termalne oaze. Istraživanje okoline i prirodnih lepota tu tek počinje, tako da budite spremni za avanturu ali ne marite za svoje godine ili kondiciju, jer vas čekaju iskustva oblikovana prema svakom posetiocu. Bilo da dolazite u paru, sami ili sa decom, bilo da ste mlađi ili u poznijim godinama, fizički aktivni ili ne – u ponudi su opuštajuće šetnje ali i adrenalinski izazovi.

Photo: Rok Dezelak

Zeleno, volim te, zeleno

Ljubiteljima prirode i planinarenja na raspolaganju je Rečiška planinska kružna ruta, koja povezuje deset vrhova: iz preslatkih planinskih kuća pruža se zadivljujući pogled koji će vas istinski okrepiti. Sada je idealno vreme za posetu, jer nije mnogo vruće.

Otkrijte i brojne pešačke staze koje vode do zanimljivih vidikovaca kao što je skulptura harfe na vrhu Huma, koja širi zvuk svojih žica kroz okolna brda i doline, stvarajući magičnu muzičku pozadinu i nudeći nezaboravno iskustvo posetiocima. Inače, Hum se može videti i iz hotelskih soba Thermane Laško, tako da ako uranite – možete ga posetiti pre doručka.

Thermana Laško (2)
Photo: Rok Dezelak

Poznato je i koliko je biciklizam popularan u Sloveniji, te je ova zemlja idealna za sve pasionirane bicikliste iz Srbije i sveta. Pre svega, zato što nudi dobro obeležene i bezbedne staze, pogodne za ovu aktivnost, kao i organizovane rute – konkretno u Laškom – koje vode kroz živopisna mesta samog grada.

Ipak, iako je sada idealni period za aktivnosti na otvorenom i vežbanje, nakon toga treba i povratiti snagu te uneti malo više kalorija, a gastronomska ponuda Thermane Laško je pravi izbor. Dobra hrana, uživanje u izvrsnom pivu koje se proizvodi u Laškom, upijanje sunčevih zraka i zelenila – učiniće da se kući vratite ne samo sa prelepim uspomenama, već i potpuno oporavljeni.

Thermana Laško (2)
Photo: Rok Dezelak

Za one slobodnijeg duha, željne avanture, tu je paraglajding. Poleće se sa planine Malič, te vrhova Kopitnik i Lisca, koji pružaju priliku da se vinite u visine i osetite slobodu kao nikada do tad. Za one mirnije, tu je pecanje na reci Gračnici ili u ribnjaku Marof. Iskusni pecaroši i ribolovci znaju da se sa svakim ulovom otkriva neka nova priča, tako da nikada nije dosadno.

Zaboravite na pivo, vreme je za terme Posetili smo prelepo Laško
Photo: Stik

Ako ste raspoloženi za otkrivanje rudarske baštine u Polhovoj pećini, svakako nećete pogrešiti ni ako krenete sa decom, jer su brojni turisti nakon obilaska rekli kako je to divno iskustvo baš za porodice i druženje. Ne treba zaboraviti ni šetnju šumskom stazom, a ni ručak u samom rudniku koji obilazite, što budite uvereni nije prilika koju ćete iskusiti bilo gde i bilo kad.

Thermana Laško
Photo: Rok Dezelak

Ako pak dolazite u paru evo savršenog vikenda udvoje: uputite se u okolnu prirodu grada, na pivski obilazak Laškog, koji vodi od izvorske termalne vode, do legendarnih piva istoimene pivare. Inače, termalna voda je u Laškom otkrivena pre čak 170 godina, kada je potvrđen njen dobar uticaj na zdravlje čoveka. On je, praktično, jedan od simbola ovog slovenačkog grada.

Thermana Laško (2)
Photo: Thermana Laško

I za kraj ili početak ove avanture, ono što posebno treba istaći jesu bazeni pod jedinstvenom staklenom kupolom, specijalno osmišljeni velnes programi i SPA ponuda, ali i izvanredna kuhinja koja govori o kulturnom nasleđu Laškog. Ona okuplja porodice, zaljubljene parove i sve ostale za jednim stolom, čineći da svačije iskustvo bude jedinstveno i nezaboravno.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -