18.6 C
Belgrade
subota, jul 27, 2024

Italijani protestuju zbog restorana na otvorenom

Kad pomislimo na Italiju, prvo nam na pamet padne predivna obala, šarene i romantične kućice na liticama i kasni ručak na kamenim ulicama, s čašom Aperol Spritz-a u ruci. Prijatno popodne je kao izmišljeno za boravak napolju, naročito ako je to u nekom lepom restoranu sa terasom ili ako ima izlaz na trg ili ulicu. Međutim, Italijani nisu baš zadovoljni našom idejom obedovanja na ulicama, i to počinje da ih ljuti. Zašto je to tako?

Ako planirate skoriji odlazak u Italiju, da uživate u “obroku sa pogledom”, razmislite još jednom. Umesto prijatne usluge dobićete pogled neodobravanja i negodovanja. Mnogi takvi restorani ili barovi, sa baštama na otvorenim prostorima, dobili su od lokalaca interno ime, to su “monstruozni” objekti, navodi Metro.

U poslednjim godinama ugostiteljima širom Italije je postalo dosta lakše da podnesu zahtev za dozvole za postavljanje objekata na otvorenom. Računajući od 2021. godine, podeljeno oko 180.000 privremenih dozvola. Imajući u vidu da one neće uskoro isteći, Vlada Italije je nedavno najavila planove da ih produži na neodređeno vreme, to je izazvalo bes stanovnika.

Plastični stolovi i suncobrani

U Rimu, lokalno stanovništvo kaže da im je dosta restorana i barova koji postavljaju stolove i stolice po ulicama, trgovima i na parkinig mestima. Svi se slažu da je sedenje za plastičnim stolovima “monstruozno” tvrdeći da suncobrani, platforme, stolovi i stolice na ulicama izazivaju ogromnu štetu građanima i ruše imidž gradova u očima stranih gostiju.

Nije teško shvatiti zašto se meštani ljute, jer se samo u poslednje tri godine količina prostora u Rimu koji zauzimaju restorani na otvorenom povećala više nego pet puta, sa 21.000 na 112.000 kvadratnih metara.

Stanovnici Milana takođe smatraju da su restorani na otvorenom ili sa baštama loša ideja. Ljudima koji žive u gradskom jezgru već decenijama smetaju turisti koji jedu i piju vani do kasno u noć, narušavajući komunalni red.

Ovaj elegantni grad je morao da uvede ograničenja u prodaji hrane na takvim mestima nakon ponoći. Sedenje na otvorenom takođe mora da bude završeno do 12:30 radnim danom, a najkasnije do 1:30 vikendom. Ljudi koji kasnije žele ostati posle tog vremena moraju ući u unutrašnjost objekata.

Rešenje problema?

Vlasnici restorana širom Italije se ipak nadaju da će uspeti da zadrže svoje prostore za sedenje na otvorenom. Za mnoge su takvi prostori neophodni za opstanak njihovog poslovanja, budući da privlače puno turista. Odluka o opstanku takvih ugostiteljskih objekata je stvar lokalnih vlasti, jer još uvek nije (verovatno i neće biti) donesena uredba na nivou cele Italije.

Vrhunska francuska gastronomija za 40 evra, saznajte više.

I naravno, turisti će jedva čekati da se obedovanje na otvorenom nastavi, jer priznajmo, ako treba da bude na ulici u restoranu, neka to bude u Italiji. Zamislite istu situaciju u recimo Londonu, ručak na ulicama hladnog, maglovitog i kišnog grada…

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -