14.3 C
Belgrade
četvrtak, septembar 19, 2024

Švajcarska naplaćuje ulaz u turističko selo

Lautbranen je slikovito selo u Švajcarskoj, smešteno u istoimenoj dolini u kantonu Bern. Poznato je po svojim prelepim prirodnim pejzažima, uključujući spektakularne vodopade, planine i doline. Upravo to ga čini izuzetno atraktivnom destinacijom koja se u poslednjim godinama bori sa masovnim turizmom

Lautbranen (Lauterbrunnen) dolina je okružena visokim alpskim vrhovima, uključujući Eiger, Mönch i Jungfrau. U dolini se nalazi preko 70 vodopada, od kojih su najpoznatiji Staubbach vodopad i Trümmelbach vodopadi, koji se nalaze unutar planine i dostupni su kroz seriju tunela i staza.

U naselju živi oko 2.400 stanovnika, i njima je više dosta turista, posebno jer se u poslednjoj deceniji njihov broj povećao nekiliko puta. Njima je otežano svakodnevno funkcionisanje zbog ne samo velikog broja ljudi, već i vozila, koja su postala izuzetno omražena u naselju.

Lokalne vlasti razmatraju uvođenje naplate ulaska u naselje, baš kao što je to uvela i Venecija. To bi se odnosilo isključivo na jednodnevne izletnike koji dolaze svojim automobilima u posetu, ne na turiste koji budu koristili javni prevoz.

Ovo mesto je postalo žrtva društvenih medija. Bez sumnje, slapovi i litice, kao i pejzaž koji oduzima dah, jesu atraktivan prizor. Međutim, žurba za dobijanjem sadržaja senzacionalnog krajolika koji se može prikazati na Instagramu postaje glavobolja za stanovnike.

Parkirališta i javni prevoz preplavljeni su posetiocima, dok su putevi zatrpani smećem. Cene nekretnina takođe su porasle astu jer vlasnici koriste prednosti turista koji plaćaju više. U suštini, turisti su podigli cene svega.

Zašto su studijska putovanja važna za profesionalce u turizmu, saznajte više.

Predlog je da se jednodnevnim izletnicima naplaćuje ulaz od 5 do 10 evra po osobi. Ukoliko mera dobije zeleno svetlo, neće stupiti na snagu ovog leta. Prvo je potrebno razjasniti nekoliko detalja, uključujući kako uvesti naknadu za prirodno područje i kako sprovoditi te mere.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -