21.5 C
Belgrade
nedelja, septembar 8, 2024

Nova pravila za turiste i vodiče u Veneciji

U Veneciji su na snagu stupila nova pravila za turiste i vodiče. Ove nove mere gradske vlasti su uvele kako bi se smanjio uticaj masovnog tuzma na grad i meštane, imajući u vidu da ga svakog dana poseti više desetina hiljada jednodnevnih izletnika

Nova pravila u Veneciji zabranjuju upotrebu prenosnih zvučnika za vodiče i ograničavaju broj turista u jednoj turističkoj grupi na 25 osoba. Ove mere su uvedene u cilju smanjenja broja turista, jer je Venecija jedan od najposećenijih gradova sveta.

Gradske su vlasti ranije ove godine uvele dnevnu ulaznicu za jednodnevne izletnike koja košta 5 evra. Prethodno su početkom 2021. godine zabranile pristajanje velikih brodova za krstarenje u samom gradu.

Prekomerni turizam se već dugo smatra jednim od najozbiljnijih problema ovog italijanskoga grada koji treba hitno rešiti. U Veneciji danas živi nešto više od 250.000 stanovnika, a u 2019. godini su gradske vlasti zabeležile više od 13 miliona turista.

Udruženje građana Ocio, koje prati broj stalnih stanovnika u gradu, nedavno je ažuriralo svoje podatke. Prema njima u centru grada danas ima oko 49.000 kreveta za turistički najam, što je više od broja dostupnog samom stanovništvu.

Zašto su studijska putovanja važna za profesionalce u turizmu, saznajte više.

Promene turističkih pravila usledile su pošto su prošle godine Uneskovi stručnjaci upozorili da bi se Venecija mogla dodati na popis ugroženih mesta svetske kulturne baštine.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -