18.6 C
Belgrade
subota, jul 27, 2024

Sindrom K – Lažna bolest koja je spasila živote

U jesen 1943. godine, kad su nemački vojnici počeli sa deportacijom Jevreja u Italiji, tajanstvena i smrtonosna bolest zvana „Sindrom K“ harala je gradom Rimom pruzrokujući da desetine pacijenata bude primljeno u bolnicu Fatebenefratelli, koja je bila smeštena usred ostrva u obliku čamca na reci Tiber. Pojedinosti o bolesti su nejasne, ali simptomi uključuju uporan kašalj, paralizu i smrt. Rečeno je da je bolest izuzetno zarazna i opasna

Bolnica Fatebenefratelli iz 16. veka ima dugu istoriju zaraznih bolesti. U 17. veku bila je za karantin za pacijente koji su oboleli od kuge, a kada je 1832. u Rimu izbila kolera, Fatebenefratelli je zahvaljujući svojoj izolaciji postao utočište za zaražene.

Međutim, „Sindrom K“ je bio drugačiji. Bolest nije bila u medicinskim udžbenicima, a osim osoblja u bolnici, niko pre nije čuo za nju. Bolest je bila slična tuberkolulozi, koja je u to vreme je bila izuzetno ozbiljna bolest. Kad su nemački vojnici krenuli u osvajanje bolnice Fatebenefratelli, lekari su im objasnili šta se tačno krije iza zatvorenih vrata. Niko od vojnika se nije usudio da uđe. To je spasilo nekoliko stotina Jevreja od sigurne smrti.

„Sindrom K“ je izmišljena bolest

Bolest je izmislio Đovani Boromeo, glavni lekar bolnice, uz pomoć drugih lekara kako bi spasio Jevreje i antifašiste koji su tu tražili utočište. On ih je “lečio” od 1938. godine, kada je Italija uvela antisemitske zakone, navodi Amusing Planet.

U oktobru 1943. godine, nakon velikog napada nacista, Jevreji su pobegli u Fatebenefratelli, gde ih je Boromeo primio kao „pacijente“. Svako je dobio novu smrtonosnu bolest, “Sindrom K”. Slovo K je odabrano po nemačkom oficiru Albertu Keselringu, koji je vodio nacističke trupe u Rimu.

„Sindrom K“ je navodno bio neurološka bolest čiji su simptomi uključivali konvulzije, demenciju, paralizu, i konačno smrt od gušenja. Kad su nacisti dolazili, pacijenti su bili upućeni da puno kašlju kad god vojnici prođu kraj njihovih vrata.

Zašto su studijska putovanja važna za profesionalce u turizmu, saznajte više.

Teško je reći koliko je života “Sindrom K” zapravo spasio, veruje se od nekoliko desetina do čak nekoliko stotina. Nakon rata Boromea je italijanska vlada odlikovala Ordenom za zasluge i Srebrnom medaljom za hrabrost. Umro je 1961. u svojoj bolnici.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -