31.8 C
Belgrade
nedelja, jun 30, 2024

Hrvatska dobija prvu stazu za Formulu 1

Hrvatska bi do 2027. godine trebala da dobije prvu profesionalnu trkačku stazu za Formulu 1 pod nazivom Croatia Ring. Ova investicija će dodatno upotpuniti turističku ponudu zemlje, imajući u vidu da ovaj sport generiše izuzetno puno turističkog prometa i kapitala

Staza Croatia Ring bi trebalo da zadovolji sve kriterijume i standarde za Formulu 1, kako bi mogla da ugosti najveće svetske auto-moto trke. Ovaj projekat je jedan od nacionalnih strateških projekata, a njegova realizacija bi trebalo da počne usloro, navodi Index.hr.

Staza će biti izgrađena na lokaciji Lapovac – Blagaj kod Slunja, a projekt je uvršten u prostorni plan Karlovačke županije još 2022. godine. U prvoj fazi će biti duga četiri kilometra, a u drugoj fazi se može modifikovati i prilagođavati prema potrebama.

Zašto su studijska putovanja važna za profesionalce u turizmu, saznajte više.

Zbog svoje konfiguracije zadovoljavaće sve standarde, pa bi u teoriji mogla da bude upotrebljena i za ostale slične događaje. Izgradnja ove staze bi trebala da ekonomski oživi taj deo Hrvatske, jer bi privlačila hiljede posetilaca godišnje. U nekoj daljoj budućnosti bi mogla biti i domaćin najvećih trka u svetu auto-moto sporta.

Interesantno je navesti da se kao savetnik za sprovođenje projekta spominje Žak Vilnev, svetski prvak u Formuli 1 iz 1997. godine. Osim njega angažovani će biti i brojni strani stručnjaci koji će se pobrinuti da bude izgrađena prema najvišim standardima.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -