11.5 C
Belgrade
ponedeljak, septembar 16, 2024

Mediteranska romansa iz komšiluka

Ovo maleno ostrvo smešteno je u Šibensko-kninskoj županiji. Sa površinom nešto većom od 9 kilometara kvadratnih i populacijom koja se u zimskom periodu godine svede na manje od 300 stanovnika, idealno je za putnike koji traže beg od ubrzanog tempa modernog života. Ipak, njegova prava vrednost leži u bogatoj istoriji, kulturnoj tradiciji i netaknutoj prirodi

Zlarin ima dugu i bogatu istoriju koja seže unazad do antičkih vremena. Prvi put se spominje u 13. veku, a tokom vekova, bilo je dom različitim civilizacijama koje su ostavile svoj trag. Najpoznatiji simbol Zlarina su crveni korali, čija je obrada i trgovina vekovima bila važna privredna aktivnost. Koral je postao zaštitni znak ostrva.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by TU magazin (@tumagazin.rs)

Crkve i kamene kuće na Zlarinu svedoče o bogatoj kulturno-istorijskoj baštini ostrva. Među njima, Crkva Uznesenja Blažene Djevice Marije, sagrađena u 18. veku, posebno se izdvaja svojom arhitektonskom lepotom i istorijskim značajem. U unutrašnjosti crkve se nalaze vredne slike i artefakti koji pripovedaju o vekovnoj duhovnoj tradiciji ostrva.

Priroda ostrva je prava oaza mira i tišine. Prekriveno je borovim šumama, maslinjacima i vinogradima, i pruža idealne uslove za opuštanje i uživanje. Kristalno čisto more, sa svojim prelepim plažama i skrivenim uvalama, poziva posetioce da se prepuste uživanju u sunčanju, plivanju i ronjenju. Zlarin je poznat i po svojim stazama za šetnju i biciklizam, koje omogućavaju upoznavanje ostrva i pružaju prelepe poglede na more i okolna ostrva.

Zašto su studijska putovanja važna za profesionalce u turizmu, saznajte više.

Iako je Zlarin relativno mali i miran, tokom letnjih meseci oživi zahvaljujući brojnim turistima. Turistička ponuda ostrva uključuje različite smeštajne kapacitete, restorane sa tradicionalnom dalmatinskom kuhinjom, kao i organizovane ture i izlete. Tokom leta, na Zlarinu se održavaju razni kulturni i zabavni događaji, kao što su koncerti, izložbe i ribarske večeri, koje dodatno obogaćuju turističku ponudu i pružaju posetiocima autentično iskustvo života na ostrvu.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -