29.8 C
Belgrade
subota, jul 13, 2024

Kasu marzu – zabranjen delikates sa Sardinije

Italijansko ostrvo Sardinija se nalazi usred Tirenskog mora koje zapljuskuje njegovih 1.900 kilometara obale. Najprepoznatljiviji simbol Sardinije su svakako bele peščane plaže i smaragdno more, kao i kopneni krajolik koji se povlačeći s obale brzo uzdiže stvarajući brda i nepropusne planine. Upravo tu je nastao i jedan kontraverzan delikates, koji se osim na ovom ostrvu ne može nigde drugde naći, bar ne legalno

U planinama i brdima Sardinije, ne tako daleko od mora, nastaje priča o kasu marzu siru (Casu marzu), najopasnijem na svetu. Sir nastaje posebnom tehnikom fermentacije, i radi se o vrlo egzotičnom specijalitetu koji svoju priču započinje potpuno drugom vrstom sira koja se zove pekorino sardo.

Prozvodnja ovog “delikatesa” je zabranjena još 1960. godine, jer u procesu učestvuje muva koja polaže svoje larve u njega, a ta muva obilazi i deponije, odnosno nastanjuje se i u mrtvim životinjama.

Kasu marzu u prevodu znači pokvaren, buđav sir. Frementacija se vrši na toplom mestu, sir pekorino sardo se iznosi na sunce, a poželjno je čak i da muve da ležu jaja po njemu. Dok se jaja otvaraju, crvi se hrane sirom i puštaju enzime koji ubrzavaju proces fermentacije pri čemu se i dobija njegov poseban ukus.

Srpska vina krupnim koracima napred, saznajte više.

Za meštane, takav sir je specijalitet. Jedni kažu da je afrodizijak, drugi kažu da bi to moglo biti opasno za ljudsko zdravlje, pa je zbog takve podeljenosti u društvu i moguće zaraze sir zabranjen za komercijalnu prodaju. Stanovnici Sardinije ga već vekovima jedu sa zadovoljstvom, i planiraju da tako i ostane.

Prema različitim stručnjacima koji su vršili testiranje, ovaj sir može izazvati određene simptome prilikom konzumacije. Ako se crvi nastane u crevima ljudi, mogu izazvati mučninu, napade povraćanja, akutan bol u stomaku, dijareju i slično. Do sad nije zabeleženo da je iko stradao od njega, ali to je teško znati, jer je on prisutan već vekovima.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -