31.8 C
Belgrade
nedelja, jun 30, 2024

Šavarma – Susret Orjenta i Mediterana

Šavarma je jedno od najpoznatijih jela bliskoistočne kuhinje koje je osvojilo srca i nepca ljudi širom sveta. Sa svojim bogatim ukusima i jedinstvenim načinom pripreme, šavarma nije samo obrok, već simbol kulturne razmene i gastronomskog nasleđa

Šavarma (Shawarma) potiče iz regiona Levanta, koji obuhvata današnje države kao što su Liban, Sirija, Jordan, Izrael i Palestina. Na početku se meso pripremalo na vertikalnom ražnju, što je metoda koja potiče još iz vremena Osmanskog carstva, a tako je ostalo i do danas. Ova tehnika omogućava mesu da se polako peče, zadržavajući sokove i arome, dok se spoljašnji slojevi režu i odmah serviraju.

Osnovni sastojak šavarme je meso, koje može biti piletina, govedina, jagnjetina ili čak i ćuretina. Meso se prethodno marinira u mešavini začina, koriste se kumin, korijander, kurkumu, beli luk, jogurt i limunov sok. Nakon mariniranja, meso se stavlja na vertikalni ražanj i peče polako dok ne postane hrskavo spolja i sočno iznutra.

Ovaj delikates se se obično služi u pita hlebu ili tortilji, zajedno sa svežim povrćem kao što su paradajz, krastavci, i luk. Prilozi poput humusa, tahinija, sosa od jogurta, i pikantnih sosova dodatno oplemenjuju ukus i omogućavaju bezbroj načina za kombinovanje ukusa.

Srpska vina krupnim koracima napred, saznajte više.

Šavarma je postala globalni fenomen, prisutna na ulicama velikih gradova širom sveta, od Londona do Tokija. Ovaj uspeh može se pripisati njenom jedinstvenom ukusu, pristupačnosti i jednostavnosti pripreme. Šavarma je takođe postala simbol kulturne razmene, spajajući ljude različitih porekla kroz zajedničku ljubav prema hrani.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -