13.8 C
Belgrade
sreda, septembar 18, 2024

Austrijanci i knedle, jedan sasvim poseban odnos

Hrana u Austriji je izuzetno raskošna i ukusna. U zemlji koja je bila nekad velika imperija, a tom činjenicom se ponose, danas je zemlja odlične hrane, i njena gastronomija je zaista postala pravi brend i ambasador u svetu

Austrija je kroz svoju istoriju trpela brojne uticaje, a to se ogledalo i u gastronomiji. Međutim, svi ti uticaji i marljiv austrijski narod, koji u osnovi voli da uživa u svemu, naročito u hrani, artikulisali su međunarodni uticaj u jedan domaći oblik, jednu posebnu fuziju ukusa i formi.

Posebno mesto u srcu Austrijanaca je rezervisano za jedan specijalitet koji ima dosta varijanti, i slanu i slatku, pa je jasno koliko im on znači. U pitanju su knedle, ali knedle u pravom smislu reči. Svaka varijanta je autohtona i domaća, i sa jednim oni započinu obrok, a sa drugim završavaju.

Kaspressknödel

Kaspressknödel je specijalitet koji je tipičan za alpsko područje u Zapadnoj Austriji. Kao i većina jela iz ovog kraja, Kaspressknödel je jednostavno, ukusno i malo teško jelo. Austrijanci ovim jelom započinju obrok, jede se isključivo pre glavnog jela.

Srpska vina krupnim koracima napred, saznajte više.

U supi, koja je obično neslana, ili je jako malo posoljena, dobićete jednu dobro začinjenu knedlu od skoro 200 grama napravljenu od hleba, luka, peršuna i sira, koja je pre toga ispržena na maslacu. Izuzetno prijatno i utešno jelo, idealno za zimski period.

Kaspressknödel ima duboke korene u ruralnoj kuhinji austrijskih i bavarskih Alpa, nastale su tako što su se koristili sastojci koji su se nalazili u domovima. U siromašnim domaćinstvima, ništa se nije bacalo, pa su domaćice kreativno koristile ono što je bilo pri ruci.

Austrija knedle

Germknödel

Germknödel je takođe tradicionalan recept, radi se o desertu. Germknödel je u osnovi meko testo punjeno kompotom ili džemom od šljiva u umaku od vanile, posuto makom po vrhu. Ove slatke knedle su nešto najbolje iz austrijske kuhinje. Mekano testo, šljive i mleveni mak su baš tradicija i gastronomski doživljaj koji se pamti.

Ovaj delikates je posebno popularan među planinarima i skijašima zbog svoje energetske vrednosti i jednostavnosti pripreme. Tradicionalno se kuva na pari, što rezultira mekanom i vlažnom teksturom, a zatim se služi uz dodatak slatkih preliva, što ga čini savršenim završetkom obroka ili poslasticom tokom hladnih zimskih dana.

Austrija knedle

Germknödel i Kaspressknödel, iako različiti po ukusu i nameni, savršeno oslikavaju raznolikost austrijske kuhinje. Prvi donosi slatki užitak, savršen za završetak obroka ili kao poslastica tokom zimskih dana, dok drugi nudi slani, hrskavi zalogaj, idealan za ručak ili večeru. Oba jela nose sa sobom bogatu tradiciju i predstavljaju gastronomske simbole svojih regija, čineći austrijsku kuhinju jedinstvenom i privlačnom za ljubitelje hrane širom sveta.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -